ciasto do pizzy na wrzącej wodzie

proste i szybkie ciasto na pizzę i otwarte ciasta. Podana ilość ciasta da 1-2 pizze duże pizze w zależności od tego, jak cienko ciasto zostanie rozwałkowane. Aby sól mogła się rozpuścić, możesz dodać ją nie do mąki, ale rozpuścić we wrzącej wodzie, a następnie wlać osoloną wodę do mąki i zagnieść ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 68 % 32 g
227 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto do pizzy na wrzącej wodzie, potrzebujemy: mąki, wrzącej wody, jajek, oliwy z oliwek i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać zjeżdżalnią. Ponieważ mąka może różnić się procentem glutenu, wilgotnością itp., może być potrzebna mniej więcej niż w przepisie. Wskazówka: przesiej mąkę nieco więcej niż to konieczne i zacznij ugniatać z nieco mniejszą ilością, w razie potrzeby dodając w tym procesie. Dodaj sól do przesianej mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego wrzącą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto. Lepiej najpierw ugniatać trzepaczką lub łyżką, ale nie rękami, aby się nie poparzyć. Robię to w mikserze stojącym za pomocą specjalnej przystawki do ciasta w kształcie haka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka i oliwę z oliwek. Kontynuuj wyrabianie ciasta, stopniowo dodając mąkę, aż przestanie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i dobrze utrzymywać swój kształt podczas walcowania. Jeśli używasz miksera stojącego, ciasto stanie się lepkie po dodaniu jajek i oliwy z oliwek. Ugniataj go przez chwilę w mikserze. Następnie ugniataj rękami, wlewając mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto można wykorzystać natychmiast lub podzielić na wymaganą liczbę części, owinąć każdą folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Takie ciasto ma jedną cechę: jeśli rozwałkujesz je niezbyt cienko, po upieczeniu okaże się miękkie. Jeśli chcesz pizzę na chrupiącym cieście, tak jak ja, rozwałkuj ją tak cienko, jak to możliwe i posmaruj brzegi oliwą z oliwek.

jeśli usuniesz jajka z kompozycji, otrzymasz dobre ciasto na pierogi.

ciasto okazuje się bardzo elastyczne i giętkie, Gotowanie z niego to przyjemność. W ogóle nie przykleja się do rąk i można nadać mu dowolny kształt.

lepiej od razu rozwałkować ciasto na pergaminie, ponieważ bardzo dobrze się rozciąga i może stracić swój kształt po przeniesieniu na blachę do pieczenia. Będziemy musieli go ponownie uformować, już na blasze do pieczenia.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy