skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto do pizzy na wrzącej wodzie, potrzebujemy: mąki, wrzącej wody, jajek, oliwy z oliwek i soli.
Krok 2:
Mąkę przesiać zjeżdżalnią. Ponieważ mąka może różnić się procentem glutenu, wilgotnością itp., może być potrzebna mniej więcej niż w przepisie. Wskazówka: przesiej mąkę nieco więcej niż to konieczne i zacznij ugniatać z nieco mniejszą ilością, w razie potrzeby dodając w tym procesie. Dodaj sól do przesianej mąki.
Krok 3:
Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego wrzącą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto. Lepiej najpierw ugniatać trzepaczką lub łyżką, ale nie rękami, aby się nie poparzyć. Robię to w mikserze stojącym za pomocą specjalnej przystawki do ciasta w kształcie haka.
Krok 4:
Dodaj jajka i oliwę z oliwek. Kontynuuj wyrabianie ciasta, stopniowo dodając mąkę, aż przestanie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i dobrze utrzymywać swój kształt podczas walcowania. Jeśli używasz miksera stojącego, ciasto stanie się lepkie po dodaniu jajek i oliwy z oliwek. Ugniataj go przez chwilę w mikserze. Następnie ugniataj rękami, wlewając mąkę.
Krok 5:
Gotowe ciasto można wykorzystać natychmiast lub podzielić na wymaganą liczbę części, owinąć każdą folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Takie ciasto ma jedną cechę: jeśli rozwałkujesz je niezbyt cienko, po upieczeniu okaże się miękkie. Jeśli chcesz pizzę na chrupiącym cieście, tak jak ja, rozwałkuj ją tak cienko, jak to możliwe i posmaruj brzegi oliwą z oliwek.
jeśli usuniesz jajka z kompozycji, otrzymasz dobre ciasto na pierogi.
ciasto okazuje się bardzo elastyczne i giętkie, Gotowanie z niego to przyjemność. W ogóle nie przykleja się do rąk i można nadać mu dowolny kształt.
lepiej od razu rozwałkować ciasto na pergaminie, ponieważ bardzo dobrze się rozciąga i może stracić swój kształt po przeniesieniu na blachę do pieczenia. Będziemy musieli go ponownie uformować, już na blasze do pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g