skład / składniki
metoda gotowania
mleko owcze do przygotowania sera potrzebuje mniej niż mleko krowie. Mleko owcze jest bardzo pożywne i zdrowe. Jest dobrze przyswajalny. Aby przygotować ser według tego przepisu, potrzebujesz 5 litrów mleka. Oprócz mleka potrzebna jest pepsyna. Można go zastąpić podpuszczką w proszku, która będzie potrzebować 2 razy mniej pepsyny. W przypadku braku możesz użyć podpuszczki, ale jej przygotowanie jest dość trudne.
najpierw musisz przygotować pojemnik, do którego spłynie serwatka i durszlak. A także szorstką tkaninę wykonaną z lnu, która musi być sterylna. Aby to zrobić, musisz go zagotować.
w małej misce, która powinna być emaliowana lub szklana, wymieszaj pepsynę z solą kuchenną, zalej niewielką ilością ciepłej przegotowanej wody. Wszystko mieszamy. Temperatura wody nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.
podgrzej mleko do 30 stopni Celsjusza. Jeśli w pomieszczeniu jest zimno, możesz zwiększyć temperaturę do 32 stopni, ale nie więcej. Wlać mieszaninę pepsyny z solą i wodą, wymieszać. Pokrywamy pojemnik pokrywką i trzymamy, aż skrzep stanie się wystarczająco gęsty, ale nie za bardzo. Jeśli zanurzysz w nim uchwyt łyżki lub widelca pod kątem i podniesiesz skrzep, pęknie. W takim przypadku płatki nie pozostaną na uchwycie. Jeśli pozostaną, mieszanina nadal musi być wytrzymana. Najważniejsze, aby nie prześwietlić, skrzep nie powinien być zbyt gruby.
ustawiamy durszlak nad pojemnikiem, wykładamy go szmatką i kładziemy na nim skrzep, odrywając duże kawałki (około 3 cm). Następnie końce tkaniny są wiązane, a konstrukcja pozostaje w tej formie na 10 minut. Po rozwiązaniu tkaniny kładziemy ładunek na przyszłym serze na 15 minut. Kiedy minie ten czas, drobno kroimy ser i ponownie wkładamy ładunek, ale już 2 razy większy.
po 20 minutach usuwamy ładunek, ponownie wiążemy tkaninę i instalujemy ładunek o jeszcze większej wadze na górze. Czekamy kolejne 20 minut,po czym wylewamy zimną wodę na ser, aby bardzo ostygła. Ser jest gotowy.
do długotrwałego przechowywania przygotowujemy 20% roztwór soli, w którym umieszczamy ser. Ser unosi się - powierzchnię należy lekko posypać solą. Ser usuwamy do przechowywania w zimnym miejscu (nie więcej niż 10 stopni Celsjusza).
taki ser może być używany do sałatek, kanapek, wypieków lub do samodzielnego jedzenia. To jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Pepsyna - 38 kcal/100g