Chiński ostry sos

niesamowite połączenie pikantnego i słodkiego w jednym sosie. Chiński ostry sos to prawdopodobnie jeden z najszybszych przepisów. Ale to on pozwoli urozmaicić zwykłe potrawy i dodać do nich pikantną ostrinkę. Mogą przyprawiać gotowe danie, a także służyć jako przyprawa do smażenia, gulaszu lub potraw z ryżu.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 50 g
158 kcal
IG: 80 / 8 / 12

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

ten pięciominutowy prosty przepis urozmaici ulubione dania kuchni chińskiej. Może być również stosowany do smażenia mięsa, gulaszu warzywnego, makaronu ze szkła ryżowego i innych potraw. Gotowy sos okazuje się bardzo aromatyczny i pikantny w smaku.
Chiński ostry sos okazuje się dość ostry, ale w razie potrzeby oryginalny przepis można nieco zmienić. Dostosowując ilość pikantnych i słodkich potraw, możesz osiągnąć idealne proporcje do swoich upodobań. Dla tych, którzy lubią pikantne, dodaj więcej chili lub zmiażdżonej czerwonej papryki, a ci, którzy boją się zbyt pikantnych potraw, mogą dodać więcej syropu klonowego lub dodać szczyptę brązowego cukru do przepisu.

podstawą tego sosu, podobnie jak większości chińskich sosów, jest brązowy sos sojowy. Sos sojowy to bardzo zdrowy niskokaloryczny produkt, który zastępuje sól i olej w kuchni. Soja, z której jest wytwarzany, zawiera dużą ilość aminokwasów, minerałów i witamin. W sklepach jest teraz bardzo duża różnorodność tego produktu. Przy wyborze sosu sojowego istnieje kilka zasad. Produkt wysokiej jakości musi być sprzedawany w szklanych przezroczystych pojemnikach. Sam sos jest brązowy i nie powinien zawierać osadów ani mętnych plam. Sos może zawierać soję, ocet, pszenicę, sól i cukier.

przygotowanie chińskiego ostrego sosu jest bardzo szybkie i łatwe. Nawet osoba daleko od kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem. Najważniejsze jest, aby kupić niezbędny i wysokiej jakości zestaw produktów.

w osobnym naczyniu należy umieścić wszystkie składniki chińskiego ostrego sosu i ubić wszystko trzepaczką kuchenną na gładką konsystencję. Próbując gotowego sosu, możesz dodać określone produkty do swoich upodobań - osłodzić zbyt ostry sos lub, przeciwnie, uczynić go jeszcze bardziej pikantnym z ostrinką. Sos jest dość płynny. Możesz go tak zostawić lub trochę zagęścić. Aby to zrobić, sos należy wlać do małego rondla i na małym ogniu, ciągle mieszając łyżką, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.W rezultacie gotowy sos stanie się grubszy. Następnie można go schłodzić i przenieść do hermetycznego pojemnika. W ten sposób gotowy sos można przechowywać w lodówce do 4 dni.

Chiński ostry sos jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy