ciasto galaretkowe na mleku na ciasto

szalenie proste! Bardzo szybko! I całkiem niedrogo! Ciasto galaretkowe na mleku na ciasto to jeden z najłatwiejszych przepisów na obfite i smaczne wypieki w pośpiechu. Ten przepis jest najbardziej uniwersalny-nadaje się do ciast z absolutnie dowolnym nadzieniem. Jeśli planujesz słodkie ciasto, na przykład z jagodami, możesz dodać cukier i trochę wanilii do ciasta i wykluczyć paprykę.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 68 % 28 g
169 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

przepis na to galaretowate ciasto na bazie zwykłego mleka jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wszystkie niezbędne składniki są prawie zawsze w kuchni każdej gospodyni domowej. Ponadto ciasto nie musi być długo ugniatane rękami ani rozwałkowane wałkiem do ciasta, ponieważ powinno pozostać płynne. Wszystko, czego potrzebujesz do tego ciasta z galaretką, to wymieszać wszystkie niezbędne produkty razem - a ciasto na ciasto jest gotowe!

przede wszystkim jaja kurze należy rozbić do miski o odpowiedniej wielkości (aby później wygodnie było mieszać ciasto) i lekko ubić trzepaczką lub zwykłym widelcem na małą pianę. Następnie wlej mleko o temperaturze pokojowej do miski (możesz wziąć sklep lub Dom) i ponownie dobrze wymieszaj.

osobno w innej misce musisz połączyć ze sobą wszystkie suche produkty. Aby to zrobić, najpierw musisz przesiać mąkę pszenną(najlepiej wziąć najwyższej klasy). Pomoże to oczyścić mąkę z różnych obcych uderzeń, pozbyć się ewentualnych grudek i sprawi, że przyszłe ciasto będzie bardziej przewiewne. Następnie dodaj trochę soli dla smaku, odrobinę mielonej papryki dla pięknego koloru przyszłego ciasta i odrobinę sody oczyszczonej. Soda jest potrzebna, aby ciasto było bardziej bujne.

Następnie należy stopniowo wlewać suche składniki do mieszanki jajeczno-mlecznej w małych porcjach i mieszać wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Szczególnie należy zwrócić uwagę na mieszanie wszystkich produktów, aby rozbić wszystkie grudki.

ostatecznie ciasto z galaretką nie powinno być ani bardzo płynne, ani bardzo gęste. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i wlać grubą wstążkę.

następnie sprawa jest mała-wybierz nadzienie według własnego gustu i preferencji i napełnij je ciastem z galaretką.

ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy