jarzębina z cukrem na zimę

Spróbuj preparatu witaminowego. Jest zdrowy i pyszny! Jarzębina z cukrem na zimę to prosty zbiór jesiennych jagód, który jest magazynem witamin i składników odżywczych. Taki niezwykły przysmak można podawać z herbatą lub jeść trochę jako smaczny lek. Gotowanie jest bardzo proste i należy je przechowywać w lodówce.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
207 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 10 min

ten przepis sugeruje przygotowanie tej Nie wszystkich ulubionych jagód w postaci pysznej, pięknej i zdrowej uczty. Okazuje się, że jest naprawdę smaczny, a jeśli weźmiesz pod uwagę ogromne zalety jarzębiny, to po prostu zaskakująco przydatne.

zaczynamy od dokładnego sortowania jagód, mycia, suszenia i oddzielania od ogonków. Wkładamy je do dużej emaliowanej patelni.

w innym rondlu o odpowiedniej wielkości wlej określoną ilość wody. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Kiedy tak się stanie, włóż sól do wrzącej wody, wymieszaj. Gotuj słoną wodę przez kilka minut, a następnie wlej przygotowany czerwony jarzębina roztworem. Zostawiamy go w tej formie na 5 minut.

kiedy minie ten czas, wrzucamy wszystko do durszlaka, czekamy, aż nadmiar płynu spłynie. Następnie wracamy jarzębinę do rondla, spłukujemy przegotowaną wodą i ugniatamy. Możesz to zrobić tłuczkiem (tłuczkiem) do ziemniaków lub po prostu zmielić blenderem na puree ziemniaczane.

w powstałej masie jagodowej wkładamy cukier granulowany, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 6 godzin (i możesz tak trzymać przyszłe smakołyki  i całą noc). W tym czasie wszystkie kryształy cukru powinny się rozpuścić. Jeśli tak się nie stanie, ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i ponownie włóż masę jagodową do lodówki na kilka godzin. W tym czasie możesz nawet wymieszać wszystko jeszcze kilka razy.

sterylizuj słoiki i pokrywki. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby otworzyć smakołyk w małych częściach. Przecier jarzębiny wkładamy do przygotowanych słoików, zamykamy hermetycznie pokrywkami i wkładamy do chłodnego miejsca do przechowywania. Możesz spróbować przysmaku od razu i zawsze przechowywać go w chłodzie, najlepiej w lodówce.

pyszne puste miejsca i udane eksperymenty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy