ciasto naleśnikowe parzone
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do głębokiej miski, rozbij w nim jajka.
2. Ubij mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka, a następnie dodaj sól i cukier, wlej olej roślinny, wymieszaj.
3. Przesiej mąkę (przesiewam nawet ciasto naleśnikowe: gdy mąka jest nasycona tlenem, ciasto okazuje się lepsze), wymieszaj masę trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Zagotuj szklankę wody w czajniku (rondlu) i dodając do niej sodę, wlej do ciasta,a następnie energicznie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na 15 minut, a następnie zacznij smażyć naleśniki.
pyszne naleśniki i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g