ciasto naleśnikowe parzone

sekret robienia idealnych naleśników dla ciebie! Każda gospodyni przygotowuje naleśniki na swój sposób: ktoś na mleku, ktoś na kefirze, a ktoś nawet na wodzie. A każdy przepis ma miejsce w naszych kuchniach. Mój przepis (cóż, szczerze mówiąc, nie jest dokładnie mój, ale moja teściowa) pomoże Ci upiec idealne naleśniki! Sekret tkwi w cieście budyniowym, dzięki któremu naleśniki są delikatne i miękkie. Spróbuj!
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 75 % 27 g
155 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wlej kefir do głębokiej miski, rozbij w nim jajka.

2. Ubij mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka, a następnie dodaj sól i cukier, wlej olej roślinny, wymieszaj.

3. Przesiej mąkę (przesiewam nawet ciasto naleśnikowe: gdy mąka jest nasycona tlenem, ciasto okazuje się lepsze), wymieszaj masę trzepaczką, aby nie było grudek.

4. Zagotuj szklankę wody w czajniku (rondlu) i dodając do niej sodę, wlej do ciasta,a następnie energicznie wymieszaj.

5. Odstaw ciasto na 15 minut, a następnie zacznij smażyć naleśniki.

pyszne naleśniki i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy