skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wlej pół litra wrzącej wody do głębokiej miski.
Krok 2:

Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski.
Krok 3:

Wlej sześćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.
Krok 4:

Dodaj osiemset gramów wcześniej przesianej mąki do wspólnej miski i zacznij mieszać ją trzepaczką tak szybko, jak to możliwe.
Krok 5:

Dodaj kolejną część mąki do miski i kontynuuj intensywne mieszanie.
Krok 6:

Rozbij jedno jajko kurze do miski z mąką.
Krok 7:

Dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 8:

Kontynuuj dodawanie mąki do miski z ciastem i zacznij ugniatać ręką.
Krok 9:

Dodaj trochę więcej mąki do miski.
Krok 10:

Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i dokładnie ugniataj rękami przez około dziesięć minut.
Krok 11:

W razie potrzeby dodaj mąkę, aby ciasto nie przykleiło się do stołu i rąk.
Krok 12:

Aby uzyskać pełną gotowość, pozwalamy ciastu położyć się i wytworzyć gluten przez około trzydzieści minut, w tym celu usuwamy go, aby nie zamarł i nie wyschł w plastikowej torbie lub wygodnym pojemniku, który przykrywamy folią spożywczą.
Krok 13:

Z gotowanego uniwersalnego delikatnego i elastycznego ciasta parzonego można zrobić chinkali, manti, pierogi, chebureki lub pierogi. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów!
od dawna szukasz przepisu na uniwersalne ciasto, z którego można łatwo przygotować danie z dowolnym nadzieniem? Masz szczęście! Z tym ciastem możesz upiec idealnie różowe, soczyste czebureki, przewiewne manty, nienaganne w kształcie chinkali, przepyszne pierogi i pyszne pierogi! Z łatwością przybierze pożądany kształt, bez wysiłku natychmiast zwinie się w cienką warstwę, nie pęcznieje podczas gotowania i nie rozpadnie się podczas smażenia! Zaskocz i zaskocz wszystkich bez wyjątku! Oferujemy opanowanie przygotowania jednego rodzaju ciasta parzonego, które nadaje się dosłownie na każdą okazję. Takie uniwersalne i elastyczne ciasto będzie niezbędne do przygotowania każdego dania z nadzieniem warzywnym lub mielonym mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


