sos miętowo-bazyliowy do mięsa

mięta nadaje sosowi orzeźwiający smak i wspaniały aromat. Przygotowałem ten sos na podobieństwo klasycznego włoskiego pesto, zastąpiłem tylko drogie orzeszki piniowe bardziej przystępnymi orzeszkami ziemnymi. Do oryginalnego sosu należy dodać kawałki lodu. Ale postanowiłem spróbować gotować bez niego. I podobało mi się.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 79 % 53 g
węglowodany 7 % 5 g
542 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sos miętowo-bazyliowy do mięsa, potrzebujemy: kilka gałązek mięty i zielonej bazylii; orzeszki ziemne (można zastąpić orzeszkami pinii); czosnek; Skórka z cytryny; oliwa z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz warzywa. Obierz czosnek. W misce blendera włóż bazylię, miętę, orzechy, czosnek i skórkę z cytryny. Jeśli orzeszki ziemne są słone, nie trzeba dodawać soli,a jeśli są niesolone, można dodać sos.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grind. Następnie wlej oliwę z oliwek, dodaj pieprz i sól, jeśli to konieczne. Jeszcze raz zmiel wszystko, aby uzyskać jednorodną pastę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstały makaron można podawać z dowolnymi potrawami mięsnymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podałam ten sos do wołowiny pieczonej w folii. Smakowity. Ten sos będzie również pasował do makaronu.

oliwa z oliwek może być dodawana w zależności od potrzeba konsystencji. Jeśli dodasz oliwę z oliwek zgodnie z przepisem, otrzymasz bardziej lepką pastę.
zielona bazylia to pikantno-aromatyczna roślina, której ojczyzną są kraje południowe. Dlatego rzadko jest na naszych stołach, a kiedy się pojawia, chcę dłużej zachować jego luksusowy, pachnący zapach i piękny szmaragdowy kolor. Połącz jez oliwą z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, a otrzymasz balsam zdrowotny.
oczywiście najbardziej znanym sosem bazyliowym jest pesto w stylu genueńskim. Idealnie, aby go przygotować, potrzebujesz słodkiej bazylii liguryjskiej i tylko liści i tylko oliwy z oliwek i orzechów pinii. I bez blendera, tylko moździerz i tłuczek! W rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze-weź dowolną zieloną bazylię, orzechy, które masz pod ręką i dobry olej roślinny i użyj blendera. Zdobądź wspaniały sos bazyliowy.
z fioletową bazylią dobrze jest gotować sosy na bazie sfermentowanego mleka. Wystarczy pokruszyć liście i wymieszać z gęstym jogurtem lub niskotłuszczową śmietaną, doprawić solą i przyprawami do smaku: kuminem, kolendrą, czerwoną papryką. Lub użyj przecieru owocowego jako bazy sosu - śliwki, moreli, jabłka. Takie sosy ozdobią wiele dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Nawiasem mówiąc, można je również przygotować z suszoną bazylią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy