skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sos miętowo-bazyliowy do mięsa, potrzebujemy: kilka gałązek mięty i zielonej bazylii; orzeszki ziemne (można zastąpić orzeszkami pinii); czosnek; Skórka z cytryny; oliwa z oliwek.
Krok 2:
Umyj i osusz warzywa. Obierz czosnek. W misce blendera włóż bazylię, miętę, orzechy, czosnek i skórkę z cytryny. Jeśli orzeszki ziemne są słone, nie trzeba dodawać soli,a jeśli są niesolone, można dodać sos.
Krok 3:
Grind. Następnie wlej oliwę z oliwek, dodaj pieprz i sól, jeśli to konieczne. Jeszcze raz zmiel wszystko, aby uzyskać jednorodną pastę.
Krok 4:
Powstały makaron można podawać z dowolnymi potrawami mięsnymi.
Krok 5:
Podałam ten sos do wołowiny pieczonej w folii. Smakowity. Ten sos będzie również pasował do makaronu.
oliwa z oliwek może być dodawana w zależności od potrzeba konsystencji. Jeśli dodasz oliwę z oliwek zgodnie z przepisem, otrzymasz bardziej lepką pastę.
zielona bazylia to pikantno-aromatyczna roślina, której ojczyzną są kraje południowe. Dlatego rzadko jest na naszych stołach, a kiedy się pojawia, chcę dłużej zachować jego luksusowy, pachnący zapach i piękny szmaragdowy kolor. Połącz jez oliwą z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, a otrzymasz balsam zdrowotny.
oczywiście najbardziej znanym sosem bazyliowym jest pesto w stylu genueńskim. Idealnie, aby go przygotować, potrzebujesz słodkiej bazylii liguryjskiej i tylko liści i tylko oliwy z oliwek i orzechów pinii. I bez blendera, tylko moździerz i tłuczek! W rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze-weź dowolną zieloną bazylię, orzechy, które masz pod ręką i dobry olej roślinny i użyj blendera. Zdobądź wspaniały sos bazyliowy.
z fioletową bazylią dobrze jest gotować sosy na bazie sfermentowanego mleka. Wystarczy pokruszyć liście i wymieszać z gęstym jogurtem lub niskotłuszczową śmietaną, doprawić solą i przyprawami do smaku: kuminem, kolendrą, czerwoną papryką. Lub użyj przecieru owocowego jako bazy sosu - śliwki, moreli, jabłka. Takie sosy ozdobią wiele dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Nawiasem mówiąc, można je również przygotować z suszoną bazylią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g