skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej płonącej adżiki w stylu syberyjskim.
Krok 2:
Obierz i grubo posiekaj jeden kilogram papryki, a następnie przekręć go w maszynce do mięsa.
Krok 3:
Pokrój na dowolne kawałki i przekręć jeden kilogram marchewki w maszynce do mięsa.
Krok 4:
Grubo posiekaj pół kilograma pietruszki.
Krok 5:
Naprzemiennie pietruszkę i pół kilograma czosnku przekręcamy w maszynce do mięsa, w tym czasie dodajemy dwie papryczki chili.
Krok 6:
Wlej pięć łyżek 6% octu do dużego rondla.
Krok 7:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego na patelnię, dodaj dwieście trzydzieści gramów cukru i dwieście gramów soli.
Krok 8:
Rozłóż osiemset gramów domowej koncentratu pomidorowego na patelni.
Krok 9:
W ogólnym rondlu objętościowym rozprowadzamy warzywa starte w maszynce do mięsa w częściach.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, aż będą gładkie i odstaw na trzydzieści minut.
Krok 11:
Okazało się, że trzy i pół litra pysznej i pachnącej adżiki ze świeżych warzyw, którą układamy w małych wysterylizowanych słoikach.
Krok 12:
Polietylenowe pokrywki są dobrze umyte i zalane wrzącą wodą, po czym zamykamy nimi słoiki z przygotowaną adżiką.
Krok 13:
Przechowujemy gotowaną świeżą i aromatyczną Adjikę w piwnicy lub lodówce.
Krok 14:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Adżika po syberyjsku! Gusta każdego są różne, ale najczęściej zgadzamy się, że świeże jedzenie, choć zdrowe, ale chcemy "gorącego". Takim cudem tradycji kulinarnych jest adjika. Istnieje wiele opcji jego przygotowania, każdy ma swój własny przepis, który uważa za najbardziej poprawny. Nie twierdzimy ,że jesteśmy" poprawni", opowiadamy się za pysznością. Dołącz i sam zdecyduj, co ci się podoba. Paprykę przed przygotowaniem Adjiki lepiej trochę suszyć przez 2-3 dni, wtedy adjika będzie lepiej przechowywana na surowo. Lepiej jest użyć soli do przygotowania Adjiki, ponieważ chlorek sodu w czystej postaci jest silnym środkiem konserwującym. Sól jodowana może powodować fermentację i zmiękczanie warzyw. Surowa adjika dobrze trzyma się w lodówce przez około miesiąc. Kto chce zachować Adjikę dłużej, przez całą zimę, można ją gotować lub zamrażać. Po zamrożeniu surowa adjika całkowicie zachowuje swój smak, kolor i aromat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g