krem jogurtowy bez śmietany

słodki, delikatny, dietetyczny krem. Gotuj smacznie i zdrowo! Krem jogurtowy bez śmietany jest zdrowy i całkowicie bezpieczny dzięki idealnie zbilansowanej kompozycji. Nadaje się do nakładania warstw i dekorowania ciast i ciast na każdą uroczystość, w tym na przyjęcia dla dzieci. Dodatki w postaci owoców i przypraw dodadzą smaku i nadadzą indywidualny smak każdemu deserowi z kremem.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 48 % 14 g
140 kcal
IG: 0 / 14 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby przygotować krem twarogowo-jogurtowy, wybieramy tylko świeże sfermentowane produkty mleczne, najlepiej domowej roboty.

wytrzyj twaróg za pomocą sita lub ubij blenderem, aż będzie gładki bez grudek i ziaren. Stopniowo dodawaj cukier do startej mieszanki twarogowej. Każdą porcję dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały kryształki cukru, które mogą zepsuć delikatny nieskazitelny smak kremu. Aby mieć pewność, że nie będzie ziaren cukru, możesz użyć cukru pudru.

po dodaniu całego cukru przeznaczonego zgodnie z przepisem i dokładnym rozpuszczeniu go w masie twarogowej dodajemy również jogurt etapami. Naturalny, domowy, gęsty jogurt bez aromatów i aromatów jest idealny do kremu. Zaczynamy ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość miksera.

Wprowadzamy cały jogurt przewidziany w przepisie, na koniec możemy dodać niezbędne składniki, które nadadzą kremowi niezbędny kolor, zapach i teksturę. Mogą to być przeciery owocowo-jagodowe (puree za pomocą blendera zanurzeniowego lub przez sito jagodowe) lub syntetyczne/naturalne barwniki i przyprawy (wanilina w postaci proszku lub esencji, cynamon itp.). Wprowadzenie dodatkowych składników zależy od celu stosowania kremu i osobistych preferencji smakowych.

jeśli planujesz użyć kremu twarogowo-jogurtowego nie tylko do warstwy ciasta, ale także do dekoracji powierzchni, możesz wprowadzić żelatynę. Aby to zrobić, namocz proszek lub arkusze żelatyny w zimnej wodzie, aż pęcznieją, a następnie rozpuść w łaźni wodnej, nie doprowadzając do wrzenia, i włóż do gotowego kremu, delikatnie mieszając.

gotowy krem wysyłamy do lodówki na 30-60 minut, w tym czasie nieco zgęstnieje i będzie gotowy do dekoracji ciast i ciast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy