skład / składniki
metoda gotowania
1. Margarynę z wyprzedzeniem, około godziny lub półtorej, wyjmij z lodówki, aby miała miękką konsystencję. Dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami.Gdy margaryna stanie się miękka, dodaj do niej drobny cukier i dokładnie wymieszaj.
2. Włóż wanilinę, aby uzyskać przyjemny zapach.
3. Rozbij jaja kurze do miski, oddzielając żółtka i białka w różnych pojemnikach. Białka w tym przepisie nie będą potrzebne, można je wykorzystać & nbsp; do innego dania. Umieść żółtka w pojemniku ze zmiękczoną margaryną i cukrem.
4. Mleko (można użyć dowolnej zawartości tłuszczu) lekko podgrzać na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepłe - około 32-37 stopni Celsjusza. A następnie wlej saszetkę suchych szybko działających drożdży do ciepłego mleka i dobrze wymieszaj. W ciepłym mleku drożdże aktywują się szybciej, a ciasto rośnie szybciej.
5. Wlej ciepłe mleko z drożdżami do pojemnika z margaryną, żółtkami i cukrem. Następnie wszystko dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką lub zwykłą łyżką stołową.
6. Oddzielnie przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości, rozbijając wszystkie grudki mąki. I dodaj tam trochę soli. Dobrze wymieszaj suche składniki razem.
7. W małych porcjach wlej przesianą mąkę do pojemnika z płynnymi składnikami i dokładnie wymieszaj wszystkie produkty. Najpierw możesz wymieszać łyżką stołową lub silikonową szpatułką. A następnie rozłóż mieszaninę na powierzchni roboczej i zagnieść miękkie elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.
8. Owinąć ciasto folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zajmie to około pół godziny.
9. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wymieszaj. A następnie nadaj mu pożądany kształt.
domowe wypieki z francuskiego ciasta uzyskuje się miękkie i przewiewne ciasto, które w swojej strukturze przypomina trochę kruche.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g