francuskie ciasto drożdżowe

najdelikatniejsze ciasto do wszelkiego rodzaju wypieków! Francuskie ciasto drożdżowe-miękkie i przewiewne, łatwe do przygotowania, na najsmaczniejsze domowe wypieki! To ciasto jest idealne do różnych ciast, bułek, rogalików. Jako wypełnienie dla nich możesz wybrać dowolne. Równie dobrze sprawdzi się zarówno słodki, jak i słony!
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 58 % 38 g
360 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Margarynę z wyprzedzeniem, około godziny lub półtorej, wyjmij z lodówki, aby miała miękką konsystencję. Dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami.Gdy margaryna stanie się miękka, dodaj do niej drobny cukier i dokładnie wymieszaj.

2. Włóż wanilinę, aby uzyskać przyjemny zapach.

3. Rozbij jaja kurze do miski, oddzielając żółtka i białka w różnych pojemnikach. Białka w tym przepisie nie będą potrzebne, można je wykorzystać & nbsp; do innego dania. Umieść żółtka w pojemniku ze zmiękczoną margaryną i cukrem.

4. Mleko (można użyć dowolnej zawartości tłuszczu) lekko podgrzać na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepłe - około 32-37 stopni Celsjusza. A następnie wlej saszetkę suchych szybko działających drożdży do ciepłego mleka i dobrze wymieszaj. W ciepłym mleku drożdże aktywują się szybciej, a ciasto rośnie szybciej.

5. Wlej ciepłe mleko z drożdżami do pojemnika z margaryną, żółtkami i cukrem. Następnie wszystko dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką lub zwykłą łyżką stołową.

6. Oddzielnie przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości, rozbijając wszystkie grudki mąki. I dodaj tam trochę soli. Dobrze wymieszaj suche składniki razem.

7. W małych porcjach wlej przesianą mąkę do pojemnika z płynnymi składnikami i dokładnie wymieszaj wszystkie produkty. Najpierw możesz wymieszać łyżką stołową lub silikonową szpatułką. A następnie rozłóż mieszaninę na powierzchni roboczej i zagnieść miękkie elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.

8. Owinąć ciasto folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zajmie to około pół godziny.

9. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wymieszaj. A następnie nadaj mu pożądany kształt.

domowe wypieki z francuskiego ciasta uzyskuje się miękkie i przewiewne ciasto, które w swojej strukturze przypomina trochę kruche.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy