skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować krem według tego prostego przepisu, potrzebujesz aquafaba. Dlatego powinieneś zacząć gotować od niego. Alternatywnie możesz użyć płynu z groszku w puszkach. Jeśli aquafaba przygotowuje się samodzielnie przed przejściem bezpośrednio do przygotowania kremu, należy go ostudzić.
po ostygnięciu aquafaba wlej go do miski miksera lub dowolnego wygodnego głębokiego pojemnika. Dodaj tam trochę kwasu cytrynowego (możesz zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny). Włącz mikser i zacznij ubijać powstałą masę. Najpierw z małą prędkością, a następnie stopniowo zwiększając prędkość do maksimum. W procesie ubijania należy uzyskać gęstą białą pianę o konsystencji bardzo przypominającej ubite białka jaj.
gdy tylko pojawią się tak zwane stabilne szczyty, stopniowo dodawaj cukier w małych porcjach. W takim przypadku bardzo ważne jest, aby nadal ubijać masę z maksymalną prędkością, aż cukier całkowicie się w niej rozpuści. Ilość granulowanego cukru można zmieniać w zależności od indywidualnych preferencji smakowych i pożądanej konsystencji kremu.
gotowy krem należy schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym można go bezpiecznie używać w pracy. Doskonale nadaje się jako warstwa pośrednia do ciast lub ciastek biszkoptowych, a także jako pokrycie górnego ciasta. Może być również używany do ozdabiania deserów, przenosząc go do strzykawki do ciasta lub torby - jest bardzo plastyczny i doskonale zachowuje swój kształt po stwardnieniu. Dlatego mogą bezpiecznie ozdobić foldery i babeczki.
jeśli dodasz barwnik spożywczy o pożądanym kolorze do masy podczas gotowania, krem okaże się jasny i piękny. Ponadto do kremu można opcjonalnie dodać aromaty, takie jak cukier waniliowy.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Aakwafaba - 84 kcal/100g