marynata z grillowanych krewetek

Szybki, niedrogi, aromatyczny! Marynata-czego potrzebujesz! Aromatyczna prosta marynata do grillowanych krewetek. Robi się to bardzo szybko i nadaje krewetkom wspaniały smak. Spróbuj raz, a zakochasz się w nim na zawsze!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 69 % 25 g
węglowodany 25 % 9 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj lub możesz zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę do czosnku. Wysyłamy go do pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy gałązkę rozmarynu, myjemy ją, odrywamy wszystkie liście, kroimy je drobno, a także wysyłamy do pojemnika na czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź połowę cytryny i wyciśnij z niej sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sok wysyłamy również do pojemnika na czosnek i rozmaryn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pamiętaj, aby dodać sól morską do naszych składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A na koniec dodaj oliwę z oliwek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. I możesz już tam wysłać swoje krewetki.

w tej marynacie krewetki można marynować zarówno w skorupce, jak i obrane. Spróbuj tak i tak i wybierz sposób, który najbardziej Ci się spodoba.
marynuj krewetki przez 10 minut, a następnie rozłóż na grillu. Możesz nawlec szaszłyki w postaci szaszłyków lub możesz po prostu umieścić je osobno na grillu, zwłaszcza jeśli są duże.

krewetki zawsze były uważane za przysmak. Są cenione za przyjemny smak i korzystne właściwości. Mięso krewetek zawiera wiele cennych pierwiastków śladowych i substancji. To jod, kobalt, sód, żelazo i miedź i inne. Obecne są również witaminy i przeciwutleniacze.
i oczywiście przed marynowaniem krewetek należy je odpowiednio rozmrozić, aby nie straciły aromatu i smaku, a także korzystnych właściwości.
istnieje kilka sposobów.
najbardziej poprawnym z nich jest wyjęcie krewetek z opakowania, wsypanie ich do pojemnika i wstawienie do lodówki na noc.
można również przenieść zamrożony produkt do durszlaka i spłukać pod bieżącą zimną wodą.
nadal możesz po prostu pozostawić krewetki do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Ale jednocześnie stracą swój niesamowity aromat.
krewetki można rozmrozić, przenosząc je z opakowania do celofanowej torby, którą należy dobrze związać i włożyć do zimnej wody.
a ostatnim sposobem i najbardziej niepożądanym jest rozmrożenie krewetek w kuchence mikrofalowej. Będzie to najszybszy sposób, ale negatywnie wpłynie na smak produktu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy