skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź niezbędne składniki.
Krok 2:
Obierz czosnek i drobno posiekaj lub możesz zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę do czosnku. Wysyłamy go do pojemnika.
Krok 3:
Bierzemy gałązkę rozmarynu, myjemy ją, odrywamy wszystkie liście, kroimy je drobno, a także wysyłamy do pojemnika na czosnek.
Krok 4:
Weź połowę cytryny i wyciśnij z niej sok.
Krok 5:
Sok wysyłamy również do pojemnika na czosnek i rozmaryn.
Krok 6:
Pamiętaj, aby dodać sól morską do naszych składników.
Krok 7:
A na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. I możesz już tam wysłać swoje krewetki.
w tej marynacie krewetki można marynować zarówno w skorupce, jak i obrane. Spróbuj tak i tak i wybierz sposób, który najbardziej Ci się spodoba.
marynuj krewetki przez 10 minut, a następnie rozłóż na grillu. Możesz nawlec szaszłyki w postaci szaszłyków lub możesz po prostu umieścić je osobno na grillu, zwłaszcza jeśli są duże.
krewetki zawsze były uważane za przysmak. Są cenione za przyjemny smak i korzystne właściwości. Mięso krewetek zawiera wiele cennych pierwiastków śladowych i substancji. To jod, kobalt, sód, żelazo i miedź i inne. Obecne są również witaminy i przeciwutleniacze.
i oczywiście przed marynowaniem krewetek należy je odpowiednio rozmrozić, aby nie straciły aromatu i smaku, a także korzystnych właściwości.
istnieje kilka sposobów.
najbardziej poprawnym z nich jest wyjęcie krewetek z opakowania, wsypanie ich do pojemnika i wstawienie do lodówki na noc.
można również przenieść zamrożony produkt do durszlaka i spłukać pod bieżącą zimną wodą.
nadal możesz po prostu pozostawić krewetki do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Ale jednocześnie stracą swój niesamowity aromat.
krewetki można rozmrozić, przenosząc je z opakowania do celofanowej torby, którą należy dobrze związać i włożyć do zimnej wody.
a ostatnim sposobem i najbardziej niepożądanym jest rozmrożenie krewetek w kuchence mikrofalowej. Będzie to najszybszy sposób, ale negatywnie wpłynie na smak produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g