skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. W głębokiej misce wkładamy trzy łyżki mąki i majonezu, zawartość tłuszczu w produktach można wykorzystać do własnych upodobań. Oczywiście z produktów o wysokim procentu tłuszczu otrzymasz bardziej kaloryczne danie. Wbij jajko kurze.
Krok 2:
Trzepaczką lub mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Dodaj szczyptę soli, nie możesz bać się nie solić ciasta, ponieważ w składzie ciasta znajduje się majonez, który zawiera wystarczającą ilość soli. Ponadto nadzienie zwykle składa się również z produktów solonych.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to wielokrotnie, aby lepiej nasycić produkt tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne i miękkie. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką.
Krok 4:
Ponownie wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aby ciasto było gęste jak śmietana i jednorodne w konsystencji. Ciasto odstawiamy na chwilę na stół, przygotowując składniki do nadzienia. Przejdź do jego zbierania i gotowania.
Krok 5:
Należy wziąć pod uwagę, ponieważ podstawa ciasta jest płynna, wtedy Pizza okaże się miękka, nie będzie tak łatwo wyjąć ją z patelni. Dlatego dno i boki patelni należy dobrze posmarować olejem i posypać mąką. Po usmażeniu dajemy trochę pizzy do ostygnięcia na patelni i stwardnienia, a dopiero potem wyjmujemy, aby Pizza się nie rozerwała. Smacznego!
wielu uważa, że pyszną pizzę można uzyskać tylko na cieście drożdżowym i odmawiają jej przygotowania z powodu braku chęci lub umiejętności majstrowania przy takim cieście. Ale w rzeczywistości Pizza gotowana na patelni na cieście wcale nie jest gorsza od zwykłego smaku na drożdżach, ciasto jest miękkie, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach, a nadzienie nie jest na nim stracone. A ten przepis zyskuje obecnie największą popularność. Po pierwsze, taki przepis spodoba się zapracowanym i ograniczonym czasowo gospodyniom domowym, pizzę z takiego ciasta można przygotować w ciągu 15 minut. Po drugie, nawet młoda i niedoświadczona gospodyni poradzi sobie z tym prostym daniem. Po trzecie, ten przepis jest odpowiedni dla gospodyń domowych, które nie mają piekarnika, ponieważ pizzę można upiec na patelni na kuchence.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g