ciasto do pizzy na patelni

proste, szybkie w przygotowaniu ciasto na pyszną pizzę! Wielu po prostu uwielbia pizzę i zamawia ją w pizzerii, ale ten pyszny włoski przysmak jest łatwy do zrobienia w domu, dosłownie, w ciągu kilku minut i z dostępnych produktów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 48 % 26 g
węglowodany 39 % 21 g
333 kcal
IG: 5 / 5 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. W głębokiej misce wkładamy trzy łyżki mąki i majonezu, zawartość tłuszczu w produktach można wykorzystać do własnych upodobań. Oczywiście z produktów o wysokim procentu tłuszczu otrzymasz bardziej kaloryczne danie. Wbij jajko kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzepaczką lub mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Dodaj szczyptę soli, nie możesz bać się nie solić ciasta, ponieważ w składzie ciasta znajduje się majonez, który zawiera wystarczającą ilość soli. Ponadto nadzienie zwykle składa się również z produktów solonych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to wielokrotnie, aby lepiej nasycić produkt tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne i miękkie. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aby ciasto było gęste jak śmietana i jednorodne w konsystencji. Ciasto odstawiamy na chwilę na stół, przygotowując składniki do nadzienia. Przejdź do jego zbierania i gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Należy wziąć pod uwagę, ponieważ podstawa ciasta jest płynna, wtedy Pizza okaże się miękka, nie będzie tak łatwo wyjąć ją z patelni. Dlatego dno i boki patelni należy dobrze posmarować olejem i posypać mąką. Po usmażeniu dajemy trochę pizzy do ostygnięcia na patelni i stwardnienia, a dopiero potem wyjmujemy, aby Pizza się nie rozerwała. Smacznego!

wielu uważa, że pyszną pizzę można uzyskać tylko na cieście drożdżowym i odmawiają jej przygotowania z powodu braku chęci lub umiejętności majstrowania przy takim cieście. Ale w rzeczywistości Pizza gotowana na patelni na cieście wcale nie jest gorsza od zwykłego smaku na drożdżach, ciasto jest miękkie, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach, a nadzienie nie jest na nim stracone. A ten przepis zyskuje obecnie największą popularność. Po pierwsze, taki przepis spodoba się zapracowanym i ograniczonym czasowo gospodyniom domowym, pizzę z takiego ciasta można przygotować w ciągu 15 minut. Po drugie, nawet młoda i niedoświadczona gospodyni poradzi sobie z tym prostym daniem. Po trzecie, ten przepis jest odpowiedni dla gospodyń domowych, które nie mają piekarnika, ponieważ pizzę można upiec na patelni na kuchence.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy