skład / składniki
metoda gotowania
najpierw lekko ubij jajka. Dodaj cukier, sól. Ubijamy również. (Jeśli gotujesz słodkie ciasto, możesz wlać trochę więcej cukru, 2-3 łyżki. I wanilina na czubku noża.)
wlej kefir i proszek do pieczenia lub sodę. Nie trzeba go gasić w occie, jeśli do ciasta używasz kwaśnych produktów (śmietana, kefir, sok z cytryny). Wszystko mieszamy.
stopniowo wsyp mąkę, za każdym razem mieszając. Ubij wszystko trzepaczką lub mikserem.
jeśli ciasto jest grube, dodaj trochę kefiru. Jeśli jest zbyt płynny, jak mleko - więcej mąki.
a teraz ciasto jest gotowe!
do nadzienia wystarczy wszystko, czego zapragnie twoja dusza. Mięso, mięso mielone, kiełbasa, ryby, pasztety, puree, warzywa, owoce... Produkty należy najpierw przygotować (oczyścić, zetrzeć, usmażyć, doprowadzić do połowy). Dodaj owoce bez obróbki cieplnej.
smacznego! ;-)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g