Milinki

niesamowicie pyszna hybryda omletu i bułki o kremowym smaku! Bardzo podobał mi się smak i to, co okazuje się dwa w jednym-omlet+bułka. Niesamowicie pyszne bułeczki o wyraźnym kremowym smaku i bardzo przewiewnej strukturze.A co za zapach...i chrupiąca skórka....po prostu polizaj palce!Na zimno milinki są również smaczne-można je podawać zamiast chleba do zupy lub do dań mięsnych.Te bułeczki są jednymi z ulubionych w mojej rodzinie.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 49 % 23 g
261 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
Milinki to tradycyjne bułgarskie wypieki, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.Na ciepło będzie to pełne śniadanie, a na zimno zamiast chleba do pierwszego i drugiego dania.
  do ciasta lekko podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże i odstaw. Następnie dodaj stopione masło, sól i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę.
 podziel gotowe ciasto na 16 równych części.

& nbsp;zwiń każdy kawałek w kulkę i ułóż w naczyniu do pieczenia w dużej odległości od siebie, aby kawałki się nie dotykały.

Teraz ustaw kulki na dużym proofingu, aż będą 2x większe.

przygotuj nadzienie: ubij jajka z mlekiem, dodaj stopione i lekko schłodzone masło.Następnie pokrusz ser i dodaj do tej mieszanki
zalej milinki powstałą mieszanką. Cóż, jeśli po naprawie pozostanie między nimi trochę miejsca, wówczas wypełnienie się rozprzestrzeni, a gotowe milinki zostaną w nim zamknięte.
piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy