Milinki
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Milinki to tradycyjne bułgarskie wypieki, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.Na ciepło będzie to pełne śniadanie, a na zimno zamiast chleba do pierwszego i drugiego dania.
do ciasta lekko podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże i odstaw. Następnie dodaj stopione masło, sól i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę.
podziel gotowe ciasto na 16 równych części.
& nbsp;zwiń każdy kawałek w kulkę i ułóż w naczyniu do pieczenia w dużej odległości od siebie, aby kawałki się nie dotykały.
Teraz ustaw kulki na dużym proofingu, aż będą 2x większe.
przygotuj nadzienie: ubij jajka z mlekiem, dodaj stopione i lekko schłodzone masło.Następnie pokrusz ser i dodaj do tej mieszanki
zalej milinki powstałą mieszanką. Cóż, jeśli po naprawie pozostanie między nimi trochę miejsca, wówczas wypełnienie się rozprzestrzeni, a gotowe milinki zostaną w nim zamknięte.
piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.
do ciasta lekko podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże i odstaw. Następnie dodaj stopione masło, sól i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę.
podziel gotowe ciasto na 16 równych części.
& nbsp;zwiń każdy kawałek w kulkę i ułóż w naczyniu do pieczenia w dużej odległości od siebie, aby kawałki się nie dotykały.
Teraz ustaw kulki na dużym proofingu, aż będą 2x większe.
przygotuj nadzienie: ubij jajka z mlekiem, dodaj stopione i lekko schłodzone masło.Następnie pokrusz ser i dodaj do tej mieszanki
zalej milinki powstałą mieszanką. Cóż, jeśli po naprawie pozostanie między nimi trochę miejsca, wówczas wypełnienie się rozprzestrzeni, a gotowe milinki zostaną w nim zamknięte.
piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g