skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie fasoli:
- fasolę moczyć przez noc, przed gotowaniem wysuszyć z wilgoci;
- cebulę podzielić wzdłuż na 4 części, czosnek zmiażdżyć;
- włóż fasolę do garnka, dodaj ćwiartki cebuli i zmiażdżony czosnek, liść laurowy i sól;
- wlej wodę na patelnię na 4 cm fasoli;
- gotuj fasolę po ugotowaniu na małym ogniu przez 35-45 minut, aż będzie miękka;
- Usuń fasolę z wywaru i wysusz, pozostaw wywar do późniejszego wykorzystania.
gotowanie zupy:
- na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek na wystarczająco dużym ogniu;
- włóż pomidory na patelnię, Posol i gotuj bez obracania przez około 5 minut;
- następnie zmiażdż pomidory i wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, połóż na talerzu;
- na tej samej patelni rozgrzej kolejne 40 ml oleju;
- na patelnię włożyć posiekaną cebulę, koper włoski, czosnek i doprawić suszonym posiekanym chili;
- gotuj warzywa, ciągle mieszając, aż będą miękkie i lekko rumiane;
- teraz wlej ugotowane pomidory i ocet do cebuli z koprem włoskim, dobrze wymieszaj;
- Wrzuć suszoną fasolę na patelnię po ugotowaniu i natychmiast zalej wszystko bulionem warzywnym, a brakującą ilość płynu, jeśli to konieczne, wyreguluj bulionem z fasoli;
- sól i pieprz do smaku i gotuj przez 30-45 minut na małym ogniu;
- w międzyczasie Usuń sadzonki z Chard i dobrze ugniataj grubą żyłę;
- krótko przed przygotowaniem zupy dodaj podarte lub posiekane liście boćwiny i wymieszaj.
gotowe danie podawaj na gorąco wraz z prażonymi i skropionymi oliwą z oliwek migdałami. Dobrze smakuje również po schłodzeniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Boćwina - 19 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g