zupa z białej fasoli i pomidorów

niesamowicie pyszna i przepyszna zupa fasolowa z ziołami! Przygotuj! Uwielbiam eksperymentować i dlatego często gotuję nowe potrawy. Uwielbiam gotować i próbować czegoś po raz pierwszy. A bliscy podzielają moją taką miłość. Ostatnio gotowałem tak bogatą i niesamowicie pyszną zupę. Wszyscy bardzo go lubili. Co więcej, zarówno na gorąco, jak i na zimno. Spróbuj!
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 10 min

przygotowanie fasoli:

- fasolę moczyć przez noc, przed gotowaniem wysuszyć z wilgoci;
- cebulę podzielić wzdłuż na 4 części, czosnek zmiażdżyć;
- włóż fasolę do garnka, dodaj ćwiartki cebuli i zmiażdżony czosnek, liść laurowy i sól;
- wlej wodę na patelnię na 4 cm fasoli;
- gotuj fasolę po ugotowaniu na małym ogniu przez 35-45 minut, aż będzie miękka;
- Usuń fasolę z wywaru i wysusz, pozostaw wywar do późniejszego wykorzystania.

gotowanie zupy:

- na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek na wystarczająco dużym ogniu;
- włóż pomidory na patelnię, Posol i gotuj bez obracania przez około 5 minut;
- następnie zmiażdż pomidory i wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, połóż na talerzu;
- na tej samej patelni rozgrzej kolejne 40 ml oleju;
- na patelnię włożyć posiekaną cebulę, koper włoski, czosnek i doprawić suszonym posiekanym chili;
- gotuj warzywa, ciągle mieszając, aż będą miękkie i lekko rumiane;
- teraz wlej ugotowane pomidory i ocet do cebuli z koprem włoskim, dobrze wymieszaj;
- Wrzuć suszoną fasolę na patelnię po ugotowaniu i natychmiast zalej wszystko bulionem warzywnym, a brakującą ilość płynu, jeśli to konieczne, wyreguluj bulionem z fasoli;
- sól i pieprz do smaku i gotuj przez 30-45 minut na małym ogniu;
- w międzyczasie Usuń sadzonki z Chard i dobrze ugniataj grubą żyłę;
- krótko przed przygotowaniem zupy dodaj podarte lub posiekane liście boćwiny i wymieszaj.

gotowe danie podawaj na gorąco wraz z prażonymi i skropionymi oliwą z oliwek migdałami. Dobrze smakuje również po schłodzeniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy