fasola według przepisu Jamiego Olivera

słynny angielski kucharz zdecydowanie dużo wie o podawaniu fasoli! Smakowity. Fasola według tego przepisu okazuje się bardzo smaczna. Może być stosowany zarówno jako dodatek, jak i jako niezależne danie.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 39 % 15 g
255 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
moczyć fasolę przez 8-12 godzin.
wlej wodę do rondla, wlej fasolę, włóż pomidory, ziemniaki i główkę czosnku obranego z górnej łuski.
gotuj fasolę przez 40 minut na małym ogniu.
10 minut przed końcem gotowania włóż do garnka liść laurowy, rozmaryn, seler związany nitką.
po zakończeniu gotowania wyjmij i wyrzuć przyprawy.
wyjmij ziemniaki, pomidory i czosnek.
z fasoli spuść 3/4 Wody.
usuń skórkę z pomidorów.
obierz czosnek.
zetrzyj widelcem ziemniaki, pomidory i czosnek.
dodaj oliwę z oliwek i ocet. Sól, pieprz. Wszystko wymieszaj i włóż puree do rondla.
wymieszaj zawartość patelni.
połóż na półmisku i udekoruj drobno posiekanym koperkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy