fasola według przepisu Jamiego Olivera
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
moczyć fasolę przez 8-12 godzin.
wlej wodę do rondla, wlej fasolę, włóż pomidory, ziemniaki i główkę czosnku obranego z górnej łuski.
gotuj fasolę przez 40 minut na małym ogniu.
10 minut przed końcem gotowania włóż do garnka liść laurowy, rozmaryn, seler związany nitką.
po zakończeniu gotowania wyjmij i wyrzuć przyprawy.
wyjmij ziemniaki, pomidory i czosnek.
z fasoli spuść 3/4 Wody.
usuń skórkę z pomidorów.
obierz czosnek.
zetrzyj widelcem ziemniaki, pomidory i czosnek.
dodaj oliwę z oliwek i ocet. Sól, pieprz. Wszystko wymieszaj i włóż puree do rondla.
wymieszaj zawartość patelni.
połóż na półmisku i udekoruj drobno posiekanym koperkiem.
wlej wodę do rondla, wlej fasolę, włóż pomidory, ziemniaki i główkę czosnku obranego z górnej łuski.
gotuj fasolę przez 40 minut na małym ogniu.
10 minut przed końcem gotowania włóż do garnka liść laurowy, rozmaryn, seler związany nitką.
po zakończeniu gotowania wyjmij i wyrzuć przyprawy.
wyjmij ziemniaki, pomidory i czosnek.
z fasoli spuść 3/4 Wody.
usuń skórkę z pomidorów.
obierz czosnek.
zetrzyj widelcem ziemniaki, pomidory i czosnek.
dodaj oliwę z oliwek i ocet. Sól, pieprz. Wszystko wymieszaj i włóż puree do rondla.
wymieszaj zawartość patelni.
połóż na półmisku i udekoruj drobno posiekanym koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g