pasztet z wątróbki ze śliwkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wątroba wołowa lub drobiowa opłucz i osusz.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, włóż pachnące zioła, lekko podgrzej, aby olej się aromatyzował, Usuń gałązki.
włóż grubo posiekaną obraną cebulę do gorącego oleju. Lekko usmaż i ułóż wątróbki drobiowe. Smaż przez 5-7 minut. Dodaj umyte i przekrojone na pół śliwki (!!!). Cięcie jest niezwykle pożądane, ponieważ czasami pojawiają się Kości.
dodaj sól, pieprz, lavrushkę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 25 min.
ostudzić do temperatury pokojowej, zmielić w blenderze na jednorodną masę, dodać miękkie masło, wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g