pasztet z wątróbki ze śliwkami

ulubiony pasztet z pikantną nutą. Nie pożałujesz! Smak, technologia. Pasztet z wątroby ze śliwkami jest pyszny, interesujący, niedrogi.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 26 % 8 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wątroba wołowa lub drobiowa opłucz i osusz. 
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, włóż pachnące zioła, lekko podgrzej, aby olej się aromatyzował, Usuń gałązki.
włóż grubo posiekaną obraną cebulę do gorącego oleju. Lekko usmaż i ułóż wątróbki drobiowe. Smaż przez 5-7 minut. Dodaj umyte i przekrojone na pół śliwki (!!!). Cięcie jest niezwykle pożądane, ponieważ czasami pojawiają się Kości.
dodaj sól, pieprz, lavrushkę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 25 min.
ostudzić do temperatury pokojowej, zmielić w blenderze na jednorodną masę, dodać miękkie masło, wymieszać.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy