Wieprzowina pieczona w cieście

niesamowita bułka! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Smacznie. Mięso jest bardzo soczyste, nie wysuszone dzięki ciastu.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 17 % 7 g
258 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
umyj mięso, osusz i posyp ząbkami czosnku.
rozdrobnij pozostały czosnek przez wyciskacz do czosnku.
do czosnku dodaj paprykę, zioła kuchni włoskiej, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz. Wymieszaj przyprawy i dobrze wetrzyj je w mięso.
rozłóż musztardę na wierzchu i wetrzyj ją ze wszystkich stron w wieprzowinę.
dodaj trochę więcej soli do mięsa.
z mąki, wody i soli zagnieść twarde ciasto.
podziel ciasto na dwie nierówne części.
rozwałkuj ciasto.
umieść duże ciasto w formie natłuszczonej olejem roślinnym.
rozłóż wieprzowinę gotowaną do pieczenia.
przykryj mniejszą tortillą.
posmaruj krawędzie tortilli wodą i połącz.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.
gdy ciasto będzie złote, mięso można wyjąć z piekarnika.
Wieprzowina pieczona w cieście jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy