risotto z mrożonymi grzybami i parmezanem

pyszne włoskie danie jest idealne na rodzinny obiad! Przepis z serii jest prosty i pyszny! Bardzo smaczne risotto, ugotowane po raz pierwszy, jestem zadowolony z wyniku! Radzę spróbować.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 56 % 18 g
168 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

gotowanie:
1. Rozmrozić grzyby, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj grzyby.
2. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj starty czosnek lekko podsmaż, aby czosnek uwolnił zapach. Następnie dodaj pokrojone grzyby, sól i smaż na dużym ogniu.
3. Gdy będą gotowe, włóż do miski, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zawiń grzyby, aby były ciepłe.
4. Umieść kawałek masła na tej samej patelni i wlej umyty ryż (wcześniej pozwól mu dobrze spłynąć na sicie), smaż do przezroczystości i do wchłonięcia całego oleju. Następnie sól, pieprz i zaczynamy dodawać bulion, stopniowo, nie zapominając o zamieszaniu. Nie wlewaj wszystkiego od razu, lepiej co 5-10 minut. trochę, upewnij się, że się nie pali. Bulion powinien się gotować.
5. Gdy ryż jest w połowie ugotowany, dodaj grzyby z koperkiem i natką pietruszki (większość). Następnie kontynuuj dodawanie bulionu. Gdy ryż będzie gotowy, sprawdź sól i dodaj starty parmezan dobrze wymieszaj. Risotto jest gotowe!
6. Umieść risotto na talerzu, umieść w nim pierścień do serwowania, delikatnie naciskając łyżką, zdejmij pierścień. Na wierzch risotto połóż trochę zarezerwowanych grzybów i sera. Udekoruj wszystko orzeszkami pinii.
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy