skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Rozmrozić grzyby, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj grzyby.
2. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj starty czosnek lekko podsmaż, aby czosnek uwolnił zapach. Następnie dodaj pokrojone grzyby, sól i smaż na dużym ogniu.
3. Gdy będą gotowe, włóż do miski, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zawiń grzyby, aby były ciepłe.
4. Umieść kawałek masła na tej samej patelni i wlej umyty ryż (wcześniej pozwól mu dobrze spłynąć na sicie), smaż do przezroczystości i do wchłonięcia całego oleju. Następnie sól, pieprz i zaczynamy dodawać bulion, stopniowo, nie zapominając o zamieszaniu. Nie wlewaj wszystkiego od razu, lepiej co 5-10 minut. trochę, upewnij się, że się nie pali. Bulion powinien się gotować.
5. Gdy ryż jest w połowie ugotowany, dodaj grzyby z koperkiem i natką pietruszki (większość). Następnie kontynuuj dodawanie bulionu. Gdy ryż będzie gotowy, sprawdź sól i dodaj starty parmezan dobrze wymieszaj. Risotto jest gotowe!
6. Umieść risotto na talerzu, umieść w nim pierścień do serwowania, delikatnie naciskając łyżką, zdejmij pierścień. Na wierzch risotto połóż trochę zarezerwowanych grzybów i sera. Udekoruj wszystko orzeszkami pinii.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g