zeppeliny z cebulą i śmietaną

próbowałeś chińskich, japońskich i francuskich potraw? Czas też spróbować Zeppelinów! Cepeliny to narodowe danie Litewskie. Moim zdaniem jest to najsmaczniejsze danie. Musisz go jeść na gorąco.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 77 % 17 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

trzy surowe ziemniaki na drobnej tarce, wyciśnij przez gazę.
pozostaw sok na 10-15 minut. Gdy tylko skrobia opadnie, delikatnie spuść wodę, wlej wrzącą wodę, umieść na małym ogniu i mieszając doprowadzaj do wrzenia.
usuwamy z ognia, łączymy z ziemniakami, mieszamy, solimy. Możesz również włożyć do masy ugotowane ziemniaki, rozgniecione (wystarczą cztery kawałki).
przepuszczamy mięso, pieprz, sól przez maszynę do mięsa, mieszamy z tłuszczem i smażoną cebulą.
podziel masę ziemniaczaną na osiem części, dodaj mięso mielone do każdej z nich i zwiń w postaci takiego sterowca (Zeppelin).
zanurz zeppeliny we wrzącej wodzie i gotuj przez 20-25 minut. Wypłyną na powierzchnię, a następnie opadną na dno.
wyjmij gotowe zeppeliny łyżką cedzakową, połóż na rozgrzanym naczyniu, polej sosem śmietanowym, boczkiem i smażoną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy