skład / składniki
gotowanie krok po kroku
trzy surowe ziemniaki na drobnej tarce, wyciśnij przez gazę.
pozostaw sok na 10-15 minut. Gdy tylko skrobia opadnie, delikatnie spuść wodę, wlej wrzącą wodę, umieść na małym ogniu i mieszając doprowadzaj do wrzenia.
usuwamy z ognia, łączymy z ziemniakami, mieszamy, solimy. Możesz również włożyć do masy ugotowane ziemniaki, rozgniecione (wystarczą cztery kawałki).
przepuszczamy mięso, pieprz, sól przez maszynę do mięsa, mieszamy z tłuszczem i smażoną cebulą.
podziel masę ziemniaczaną na osiem części, dodaj mięso mielone do każdej z nich i zwiń w postaci takiego sterowca (Zeppelin).
zanurz zeppeliny we wrzącej wodzie i gotuj przez 20-25 minut. Wypłyną na powierzchnię, a następnie opadną na dno.
wyjmij gotowe zeppeliny łyżką cedzakową, połóż na rozgrzanym naczyniu, polej sosem śmietanowym, boczkiem i smażoną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g