kurczak na mleku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
sól, pieprz kurczaka, smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
w naczyniu do pieczenia umieść czosnek zmiażdżony płaską stroną noża.
ułóż smażone kawałki kurczaka na wierzchu.
na patelni, na której smażono kurczaka i pozostał tłuszcz, włóż masło.
dodaj cynamon, skórkę z cytryny, podsmaż.
dodaj mleko, gotuj trochę.
sos lekko posolić i polać kurczaka.
przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
połóż gotowego kurczaka na talerzu.
sos wlać do blendera, ubić, wlać do sosu i podawać z kurczakiem.
w naczyniu do pieczenia umieść czosnek zmiażdżony płaską stroną noża.
ułóż smażone kawałki kurczaka na wierzchu.
na patelni, na której smażono kurczaka i pozostał tłuszcz, włóż masło.
dodaj cynamon, skórkę z cytryny, podsmaż.
dodaj mleko, gotuj trochę.
sos lekko posolić i polać kurczaka.
przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
połóż gotowego kurczaka na talerzu.
sos wlać do blendera, ubić, wlać do sosu i podawać z kurczakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g