wieprzowina w sosie miodowym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój umyte ogórki w kostkę. Nasiona cięte i składane osobno.
wymieszaj połowę sosu sojowego z dwiema łyżkami octu winogronowego, włóż tutaj ogórki na 30 minut.
drobno zetrzyj obrany imbir. Dodaj go do nasion ogórka. Dodaj skórkę z cytryny, miód, olej roślinny i sos sojowy - wszystko dobrze wymieszaj.
pokrój wieprzowinę na kawałki w poprzek włókien i polej gotowanym sosem.
leżeć przez pół godziny.
Usuń ogórki z marynaty, osusz serwetkami, a następnie usmaż z obu stron w rastrze.olej.
połóż opiekane ogórki na talerzu.
na patelni, na której się gotowali, podgrzej mocno Rast.olej i usmażyć w nim wieprzowinę. Wystarczy 2 minuty na stronę. Wlać marynatę spod mięsa, zamknąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
przełóż wieprzowinę na talerz z ogórkami, posyp zmielonym czarnym pieprzem.
wymieszaj połowę sosu sojowego z dwiema łyżkami octu winogronowego, włóż tutaj ogórki na 30 minut.
drobno zetrzyj obrany imbir. Dodaj go do nasion ogórka. Dodaj skórkę z cytryny, miód, olej roślinny i sos sojowy - wszystko dobrze wymieszaj.
pokrój wieprzowinę na kawałki w poprzek włókien i polej gotowanym sosem.
leżeć przez pół godziny.
Usuń ogórki z marynaty, osusz serwetkami, a następnie usmaż z obu stron w rastrze.olej.
połóż opiekane ogórki na talerzu.
na patelni, na której się gotowali, podgrzej mocno Rast.olej i usmażyć w nim wieprzowinę. Wystarczy 2 minuty na stronę. Wlać marynatę spod mięsa, zamknąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
przełóż wieprzowinę na talerz z ogórkami, posyp zmielonym czarnym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
