kurczak w stylu orientalnym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój piersi w paski na włóknie.
posiekaj cebulę w cienkie półpierścienie.
wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.
pokrój paprykę w paski.
smaż jedną trzecią cebuli na oleju, aż stanie się półprzezroczysta.
dodaj pokrojony filet z kurczaka do cebuli.
smaż kurczaka, aż mięso będzie białe.
dodaj połowę pozostałej cebuli, połowę porcji pieprzu i czosnku.
smażyć na średnim ogniu przez siedem do dziesięciu minut, a następnie dodać pozostałą cebulę, paprykę, czosnek, sól, pieprz.
smaż przez kolejne 5-7 minut i wlej ocet i sos sojowy, dodaj przyprawy do kurczaka.
wymieszaj, przykryj i pozostaw na kilka minut.
wyłącz ogień i pozwól potrawie się zaparzyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g