kurczak w stylu orientalnym

zaskocz swoich bliskich, ugotuj kurczaka w orientalny sposób! Pyszne i aromatyczne! Łatwo. Smakowity. Mięso w tym naczyniu okazuje się dość soczyste i bardzo smaczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 29 % 6 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

pokrój piersi w paski na włóknie.



posiekaj cebulę w cienkie półpierścienie.

wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.



pokrój paprykę w paski.

smaż jedną trzecią cebuli na oleju, aż stanie się półprzezroczysta.



dodaj pokrojony filet z kurczaka do cebuli.

smaż kurczaka, aż mięso będzie białe.



dodaj połowę pozostałej cebuli, połowę porcji pieprzu i czosnku.

smażyć na średnim ogniu przez siedem do dziesięciu minut, a następnie dodać pozostałą cebulę, paprykę, czosnek, sól, pieprz.



smaż przez kolejne 5-7 minut i wlej ocet i sos sojowy, dodaj przyprawy do kurczaka. 

wymieszaj, przykryj i pozostaw na kilka minut.



wyłącz ogień i pozwól potrawie się zaparzyć. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy