małże z cytryną
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
małże bez rozmrażania wkładamy do rondla, zalewamy wodą, wkładamy sól i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1 minutę , wrzucamy do durszlaka.
cytryna podzielona na dwie części, jedna część pokrojona na ćwiartki.
małże układamy w Sudoku lub dowolnym wygodnym naczyniu, podlewamy połową cytryny, mieszamy z przyprawami solą, pietruszką i olejem roślinnym oraz ćwiartkami cytryny.
pozostawić na co najmniej dwie godziny. Im dłużej marynowane są małże, tym smaczniejsze będzie! Smacznego!
cytryna podzielona na dwie części, jedna część pokrojona na ćwiartki.
małże układamy w Sudoku lub dowolnym wygodnym naczyniu, podlewamy połową cytryny, mieszamy z przyprawami solą, pietruszką i olejem roślinnym oraz ćwiartkami cytryny.
pozostawić na co najmniej dwie godziny. Im dłużej marynowane są małże, tym smaczniejsze będzie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g