małże z cytryną

Elegancka przystawka na uroczysty obiad! Uwielbiam szybkie przepisy kulinarne i pyszne. Dzielę się kolejnym przepisem na temat owoców morza-małże z cytryną.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 5 % 1 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
małże bez rozmrażania wkładamy do rondla, zalewamy wodą, wkładamy sól i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1 minutę , wrzucamy do durszlaka.

cytryna podzielona na dwie części, jedna część pokrojona na ćwiartki.

małże układamy w Sudoku lub dowolnym wygodnym naczyniu, podlewamy połową cytryny, mieszamy z przyprawami solą, pietruszką i olejem roślinnym oraz ćwiartkami cytryny.

pozostawić na co najmniej dwie godziny. Im dłużej marynowane są małże, tym smaczniejsze będzie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy