baklava z ciasta drożdżowego
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
do ciepłego mleka Wprowadzamy drożdże, szczyptę soli, ghee.
dodaj przesianą mąkę i zagniataj twarde ciasto.
odstawiamy ciasto na 1-1, 3 godziny.
zrób nadzienie: posiekaj migdały i wymieszaj z cukrem.
ciasto dzielimy na kilka części, zwijamy i układamy warstwy, naprzemiennie z nadzieniem.
pokrój baklawę na kawałki i wyślij do piekarnika na 20-35 minut.
po ugotowaniu baklawy glazurujemy miodem lub syropem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g