skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto strudla twarogowego z wiśniami należy przygotować dzień przed pieczeniem. Wymieszaj twaróg, masło cukrowe, dodaj mąkę, wymieszaj. Podziel na 4 części, ułóż każdą W kształcie prostokąta, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
drugiego dnia wyjmij ciasto bez rozwijania folii, ubij ciasto wałkiem do ciasta z jednej strony, po drugiej stronie. Rozłóż ciasto i rozwałkuj bardzo cienko na stole. Otrzymasz wydłużony prostokąt.
wzdłuż szerokiej strony musisz ułożyć nadzienie. Aby to zrobić, cofnij się od krawędzi 4-5 cm, zrób również wcięcia po lewej i prawej stronie, ale małe. Posmaruj brzegi ciasta białkiem i ostrożnie zawiń bułki, zaczynając od boków. Posmaruj ubitym jajkiem.
połóż na blasze wyłożonej pergaminem, szwem do dołu. Piec w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik pół godziny. Powinieneś dostać złotą skórkę.
ostudzić, posypać cukrem.pudrem, rozetnij.
jeśli strudel wiśniowy przetrwa do następnego dnia, nadal będzie pyszny.
moja córka uwielbia wiśnie, dlatego zrobiłam strudel z mrożonymi wiśniami. Wieczorem pokryłem go cukrem i rozmroziłem. A rano rozpuściła się w trzech stołach.łyżki soku wiśniowego 1-2 stół.łyżki skrobi. Resztę soku podgrzano, połączono ze skrobią, doprowadzono do wrzenia. Natychmiast musisz usunąć płyn z ognia, dodać do niego wiśnie i ostudzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g