Strudel twarogowy z wiśniami

bardzo smaczna wariacja na temat strudla! Zdecydowanie warto spróbować! Pisałam dłużej niż robiłam. Po prostu bardzo smaczne
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 12 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 84 % 66 g
325 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ciasto strudla twarogowego z wiśniami należy przygotować dzień przed pieczeniem. Wymieszaj twaróg, masło cukrowe, dodaj mąkę, wymieszaj. Podziel na 4 części, ułóż każdą W kształcie prostokąta, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

drugiego dnia wyjmij ciasto bez rozwijania folii, ubij ciasto wałkiem do ciasta z jednej strony, po drugiej stronie. Rozłóż ciasto i rozwałkuj bardzo cienko na stole. Otrzymasz wydłużony prostokąt.

wzdłuż szerokiej strony musisz ułożyć nadzienie. Aby to zrobić, cofnij się od krawędzi 4-5 cm, zrób również wcięcia po lewej i prawej stronie, ale małe. Posmaruj brzegi ciasta białkiem i ostrożnie zawiń bułki, zaczynając od boków. Posmaruj ubitym jajkiem.

połóż na blasze wyłożonej pergaminem, szwem do dołu. Piec w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik pół godziny. Powinieneś dostać złotą skórkę.

ostudzić, posypać cukrem.pudrem, rozetnij.

jeśli strudel wiśniowy przetrwa do następnego dnia, nadal będzie pyszny.

moja córka uwielbia wiśnie, dlatego zrobiłam strudel z mrożonymi wiśniami. Wieczorem pokryłem go cukrem i rozmroziłem. A rano rozpuściła się w trzech stołach.łyżki soku wiśniowego 1-2 stół.łyżki skrobi. Resztę soku podgrzano, połączono ze skrobią, doprowadzono do wrzenia. Natychmiast musisz usunąć płyn z ognia, dodać do niego wiśnie i ostudzić. 


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy