chleb czosnkowy

bardzo smaczny chleb z chrupiącą skórką i kaszą manną w składzie! I ciekawy przepis, ponieważ ciasto zawiera semolinę. Bardzo smaczny chleb, wspaniała chrupiąca skórka, dobry miękisz.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 81 % 42 g
224 kcal
IG: 0 / 31 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
w misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej olej, wodę i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 50 minut.

po 45 minutach obficie pocieramy ręce olejem roślinnym i wyjmujemy ciasto. W takim przypadku ciasto będzie bardzo lepkie i miękkie.

podziel go na dwie części (możesz upiec jeden bochenek). Nadajemy kształt bagietkom, skręcamy kilka razy. Posyp suchym czosnkiem.

stawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu do podnoszenia.

 pieczemy chleb z czosnkiem w 200 * - 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy