skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście mogę się mylić, ale moim zdaniem tokana to danie kuchni mołdawskiej. Lub Rumuńskiej(co w istocie jest praktycznie tym samym). Tokana jest przygotowywana z mięsa, najczęściej wieprzowiny lub cielęciny. Opiszę ci jeden przepis kulinarny tokany.
smalec zastępuję ghee, tak naprawdę nie lubię obfitości tłuszczu zwierzęcego (wszystko mleczne jest wyjątkiem).
kroimy mięso tak jak zwykle robi się to na gulasz. Następnie smażymy go w ghee (w zasadzie możesz wziąć warzywo). Gdy kawałki staną się bardziej rumiane, rozłóż pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie natychmiast mąkę pszenną. Mąka powinna zmienić kolor i nadać lekki smak.
kiedy to się stanie, wlej wino na patelnię wraz z bulionem.
następnie wymieszaj i włóż koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek. Wszystko pieprzymy i solimy, dusimy w piekarniku. Czas duszenia zależy od stopnia gotowości potrawy. Może zająć pół godziny i godzinę. Nie przykrywaj pokrywką, nie podnosimy temperatury powyżej 120-150 stopni.
Tokana wyschnie, co jest potrzebne.
możesz podawać go z dowolnym dodatkiem. Idealnie, tokana jest podawana z suszonymi tostami z chleba pszennego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g