Tokana

oryginalne mołdawskie danie o niezwykłym smaku.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

oczywiście mogę się mylić, ale moim zdaniem tokana to danie kuchni mołdawskiej. Lub Rumuńskiej(co w istocie jest praktycznie tym samym). Tokana jest przygotowywana z mięsa, najczęściej wieprzowiny lub cielęciny. Opiszę ci jeden przepis kulinarny tokany.

smalec zastępuję ghee, tak naprawdę nie lubię obfitości tłuszczu zwierzęcego (wszystko mleczne jest wyjątkiem).

kroimy mięso tak jak zwykle robi się to na gulasz. Następnie smażymy go w ghee (w zasadzie możesz wziąć warzywo). Gdy kawałki staną się bardziej rumiane, rozłóż pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie natychmiast mąkę pszenną. Mąka powinna zmienić kolor i nadać lekki smak.

kiedy to się stanie, wlej wino na patelnię wraz z bulionem.

następnie wymieszaj i włóż koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek. Wszystko pieprzymy i solimy, dusimy w piekarniku. Czas duszenia zależy od stopnia gotowości potrawy. Może zająć pół godziny i godzinę. Nie przykrywaj pokrywką, nie podnosimy temperatury powyżej 120-150 stopni.

Tokana wyschnie, co jest potrzebne.

możesz podawać go z dowolnym dodatkiem. Idealnie, tokana jest podawana z suszonymi tostami z chleba pszennego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy