Kurczak z imbirem i morelami
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
smażyć przez 5 minut drobno posiekany imbir i szalotkę w ciężkim rondlu.
wymieszaj mieszaninę z octem, zagotuj, gotuj 2 minuty, aż płyn wyparuje w połowie.
Dodaj tutaj morele, sos sojowy, sól, pieprz, gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przenieś marynatę do blendera i ubij na puree. Schłodzić do temperatury pokojowej.
kawałki kurczaka przełożyć do plastikowych torebek, zalać marynatą, mocno związać, wstawić do lodówki na 8 godzin.
pakiety muszą być okresowo odwracane.
połóż folię na blasze do pieczenia, posmaruj ją olejem, połóż na niej warstwę kurczaka, zalej marynatą, przykryj luźno folią na wierzchu, aby pozostał dostęp powietrza. Piec w piekarniku w temperaturze 150 gr na dnie piekarnika przez 40-50 minut.
wymieszaj mieszaninę z octem, zagotuj, gotuj 2 minuty, aż płyn wyparuje w połowie.
Dodaj tutaj morele, sos sojowy, sól, pieprz, gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przenieś marynatę do blendera i ubij na puree. Schłodzić do temperatury pokojowej.
kawałki kurczaka przełożyć do plastikowych torebek, zalać marynatą, mocno związać, wstawić do lodówki na 8 godzin.
pakiety muszą być okresowo odwracane.
połóż folię na blasze do pieczenia, posmaruj ją olejem, połóż na niej warstwę kurczaka, zalej marynatą, przykryj luźno folią na wierzchu, aby pozostał dostęp powietrza. Piec w piekarniku w temperaturze 150 gr na dnie piekarnika przez 40-50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g