kurczak z imbirem i morelami

niezwykłe połączenie składników nadaje potrawie pyszny smak! Wspaniałe danie na święta Bardzo smaczne!
katAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 35 min
smażyć przez 5 minut drobno posiekany imbir i szalotkę w ciężkim rondlu.

wymieszaj mieszaninę z octem, zagotuj, gotuj 2 minuty, aż płyn wyparuje w połowie.

Dodaj tutaj morele, sos sojowy, sól, pieprz, gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przenieś marynatę do blendera i ubij na puree. Schłodzić do temperatury pokojowej.

kawałki kurczaka przełożyć do plastikowych torebek, zalać marynatą, mocno związać, wstawić do lodówki na 8 godzin.

pakiety muszą być okresowo odwracane.

połóż folię na blasze do pieczenia, posmaruj ją olejem, połóż na niej warstwę kurczaka, zalej marynatą, przykryj luźno folią na wierzchu, aby pozostał dostęp powietrza. Piec w piekarniku w temperaturze 150 gr na dnie piekarnika przez 40-50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy