łosoś w sosie pomarańczowym

oszałamiający sos pomarańczowy podkreśla delikatny i subtelny smak łososia. Sos pomarańczowy jest tak niesamowity w połączeniu z wooksem rybnym! To było swego rodzaju odkrycie dla mnie i moich zwierząt! Ten przepis podzieliła się ze mną niesamowita gospodyni ich Estonii. Próbowaliśmy to zrobić tylko raz, a teraz cieszymy się nim bardzo często, ilekroć chcesz aromatycznie upiec rybę. Spróbuj I ty!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 33 % 9 g
158 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
1. Aby przygotować sos, wymieszaj musztardę, sos sojowy, dżem pomarańczowy, mieloną kolendrę(nie trzeba dodawać soli). Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszaj cały sos.
2. Pokrój łososia na kawałki, zalej sosem i pozostaw do zaparzenia na 20 minut (lepiej zrobić to natychmiast w naczyniu do pieczenia, które następnie włóż do piekarnika). Trochę sosu należy zostawić, aby później doprawić sałatkę.
3. Po odczekaniu odpowiedniego czasu włóż łososia wraz z sosem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. W tym czasie przygotowujemy "poduszkę" dla naszego łososia. Umyj warzywa i posiekaj ręce natychmiast na talerzu. Dodaj do niego trochę cienko pokrojonej skórki pomarańczowej i polej zarezerwowanym sosem pomarańczowym.
5. Połóż gotowego łososia na sałatce i polej sosem. Gotowe. Miłej zabawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy