łosoś w sosie pomarańczowym
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Aby przygotować sos, wymieszaj musztardę, sos sojowy, dżem pomarańczowy, mieloną kolendrę(nie trzeba dodawać soli). Wyciśnij sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszaj cały sos.
2. Pokrój łososia na kawałki, zalej sosem i pozostaw do zaparzenia na 20 minut (lepiej zrobić to natychmiast w naczyniu do pieczenia, które następnie włóż do piekarnika). Trochę sosu należy zostawić, aby później doprawić sałatkę.
3. Po odczekaniu odpowiedniego czasu włóż łososia wraz z sosem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. W tym czasie przygotowujemy "poduszkę" dla naszego łososia. Umyj warzywa i posiekaj ręce natychmiast na talerzu. Dodaj do niego trochę cienko pokrojonej skórki pomarańczowej i polej zarezerwowanym sosem pomarańczowym.
5. Połóż gotowego łososia na sałatce i polej sosem. Gotowe. Miłej zabawy!
2. Pokrój łososia na kawałki, zalej sosem i pozostaw do zaparzenia na 20 minut (lepiej zrobić to natychmiast w naczyniu do pieczenia, które następnie włóż do piekarnika). Trochę sosu należy zostawić, aby później doprawić sałatkę.
3. Po odczekaniu odpowiedniego czasu włóż łososia wraz z sosem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. W tym czasie przygotowujemy "poduszkę" dla naszego łososia. Umyj warzywa i posiekaj ręce natychmiast na talerzu. Dodaj do niego trochę cienko pokrojonej skórki pomarańczowej i polej zarezerwowanym sosem pomarańczowym.
5. Połóż gotowego łososia na sałatce i polej sosem. Gotowe. Miłej zabawy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g