ptysie jabłkowe ze sprite ' em

pyszne ptysie z jabłkiem i cynamonem. Smaczne i niezwykłe, miękkie dno produktu z słodko-kwaśnym sosem i chrupiącą skórką na wierzchu.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 59 % 27 g
269 kcal
IG: 11 / 56 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

pokrój jabłko w kliny.

rozmrozić ciasto francuskie, lekko rozwałkować w jednym kierunku, pokroić w kwadraty. Umieść plasterek jabłka w każdym kwadracie i zwiń diogonali w rurkę, połóż na protvenie.

masło + cukier, wanilia, cynamon, rozpal ogień i zamieszaj, wlej to wszystko do protvena z rurkami, wlej słoik Sprite na wierzch (wszystko syczy) i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lemoniada - 26   kcal/100g

Podobne przepisy