ptysie jabłkowe z duszkiem z ciasta francuskiego
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój jabłko w kliny.
rozmrozić ciasto francuskie, lekko rozwałkować w jednym kierunku, pokroić w kwadraty. Umieść plasterek jabłka w każdym kwadracie i zwiń diogonali w rurkę, połóż na protvenie.
masło + cukier, wanilia, cynamon, rozpal ogień i zamieszaj, wlej to wszystko do protvena z rurkami, wlej słoik Sprite na wierzch (wszystko syczy) i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g