skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zagniatamy ciasto z mąki pszennej, oleju roślinnego, wody i soli.
Krok 2:
Musisz dać mu dużo siły, aby ciasto było elastyczne. Aby to zrobić, ugniataj przez co najmniej dziesięć minut. Następnie włóż do miski, przykryj serwetką i w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 3:
Po godzinie zacznij wyrabiać ciasto, uprzednio smarując powierzchnię stołu i ręce olejem roślinnym. Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą zwijamy w "kiełbasę". Zawijamy "kiełbaski" w kształcie domu ślimaka, przykrywamy serwetką i trzymamy przez dziesięć minut.
Krok 4:
Teraz zaczynamy ostrożnie zwijać każdy odłożony "ślimak" rękami na stole, czyniąc go cieńszym. Konieczne jest upewnienie się, że jego średnica nie przekracza pięciu milimetrów (jest to możliwe i mniej, jeśli to możliwe). Natychmiast kładziemy patelnię z osoloną wodą na płytce-na makaron.
Krok 5:
Teraz najważniejsza rzecz: bierzemy wyciągnięty makaron dwoma palcami po lewej i prawej stronie i, jak nici, nawijamy ręce rozciągnięte na szerokość ramion. Dostaniemy taki motek makaronu. Kilkakrotnie uderzamy nim o stół (trzymając go obiema rękami).
Krok 6:
Zanurz we wrzącej wodzie, aby gotować przez siedem minut. Dalej wszystko, jak podczas gotowania makaronu. Gotuj, mieszając, gotuj do miękkości.
Krok 7:
Opróżnij przez durszlak. Rozłóż osobno i wlej olej, aby makaron się nie sklejał.
Krok 8:
Teraz makaron lagman wystarczy umieścić w oryginalnym naczyniu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g