domowy makaron lagman

Zrób makaron lagman własnymi rękami i doceń prawdziwy smak zupy! Ogólnie rzecz biorąc, makaron dla lagmana jest wykonany w specjalny sposób, a nie jak każdy inny makaron. Na przykład do bulionu z kurczaka. Makaron lagman musi być wyciągnięty rękami, na wagę. Staje się wtedy okrągły, jak zwykły makaron i cienki. Jeśli włożysz do zupy lagman, na przykład spaghetti, to co się stanie? Zgadza się, spaghetti z sosem. Aby naprawdę spróbować smaku lagmana, musisz zrobić dla niego makaron.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 71 % 12 g
85 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zagniatamy ciasto z mąki pszennej, oleju roślinnego, wody i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz dać mu dużo siły, aby ciasto było elastyczne. Aby to zrobić, ugniataj przez co najmniej dziesięć minut. Następnie włóż do miski, przykryj serwetką i w ciepłe miejsce na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po godzinie zacznij wyrabiać ciasto, uprzednio smarując powierzchnię stołu i ręce olejem roślinnym. Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą zwijamy w "kiełbasę". Zawijamy "kiełbaski" w kształcie domu ślimaka, przykrywamy serwetką i trzymamy przez dziesięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zaczynamy ostrożnie zwijać każdy odłożony "ślimak" rękami na stole, czyniąc go cieńszym. Konieczne jest upewnienie się, że jego średnica nie przekracza pięciu milimetrów (jest to możliwe i mniej, jeśli to możliwe). Natychmiast kładziemy patelnię z osoloną wodą na płytce-na makaron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz najważniejsza rzecz: bierzemy wyciągnięty makaron dwoma palcami po lewej i prawej stronie i, jak nici, nawijamy ręce rozciągnięte na szerokość ramion. Dostaniemy taki motek makaronu. Kilkakrotnie uderzamy nim o stół (trzymając go obiema rękami).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz we wrzącej wodzie, aby gotować przez siedem minut. Dalej wszystko, jak podczas gotowania makaronu. Gotuj, mieszając, gotuj do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opróżnij przez durszlak. Rozłóż osobno i wlej olej, aby makaron się nie sklejał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz makaron lagman wystarczy umieścić w oryginalnym naczyniu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy