skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ale zacznijmy od tego, jak zrobić ciasto na pizzę. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 2:
Ugniatamy rękami, zwijamy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, może krócej.
Krok 3:
Po włączeniu piekarnika pozwól mu się dobrze nagrzać (temperatura powinna wynosić 220 stopni). Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, rozłóż na blasze do pieczenia. Na wierzchu kładziemy dowolne nadzienie. I piec przez dziesięć minut. Najważniejszą rzeczą w przypadku każdej pizzy jest nie nakładanie na nią zbyt dużej ilości dodatków. Oznacza to, że nadzienie może być różnorodne, ale lepiej ułożyć je cienką warstwą. Jak zrobić ciasto na pizzę dla Ciebie nie jest już tajemnicą.
dodam od siebie: przed włożeniem nadzienia koniecznie posmaruj pizzę sosem. Możesz wziąć zwykły keczup. A na wierzchu można położyć: kiełbasę, szynkę, ser, oliwki, cebulę, wędzone mięso, marynowane grzyby (lub pieczarki), ogórki, pomidory, mięso mielone, ananasy, owoce morza, marynowaną kukurydzę, kapary, boczek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g