ciasto do pizzy na suchych drożdżach i oliwie z oliwek

klasyczny przepis na ciasto do pizzy z oliwą z oliwek! To najlepszy przepis na ciasto do pizzy, jaki do tej pory próbowałem. Ciasto na pizzę jest cienkie, tak jak powinno. Jest delikatny i miękki. Najważniejsze, aby nie prześwietlić piekarnika, aby się nie przypalił. Do tego ciasta na pizzę nadaje się wiele różnych dodatków, w tym słodkie. Same dodatki można łatwo wymyślić w podróży. Na przykład najpierw zrobiłem pizzę ze wszystkiego, co było w lodówce: kiełbasy, sera, warzyw. Potem kupiłem książkę o pizzy i zacząłem gotować" słynne " pizze(Margarita, Bolognese i tak dalej).
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 73 % 36 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ale zacznijmy od tego, jak zrobić ciasto na pizzę. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniatamy rękami, zwijamy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, może krócej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po włączeniu piekarnika pozwól mu się dobrze nagrzać (temperatura powinna wynosić 220 stopni). Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, rozłóż na blasze do pieczenia. Na wierzchu kładziemy dowolne nadzienie. I piec przez dziesięć minut. Najważniejszą rzeczą w przypadku każdej pizzy jest nie nakładanie na nią zbyt dużej ilości dodatków. Oznacza to, że nadzienie może być różnorodne, ale lepiej ułożyć je cienką warstwą. Jak zrobić ciasto na pizzę dla Ciebie nie jest już tajemnicą.

dodam od siebie: przed włożeniem nadzienia koniecznie posmaruj pizzę sosem. Możesz wziąć zwykły keczup. A na wierzchu można położyć: kiełbasę, szynkę, ser, oliwki, cebulę, wędzone mięso, marynowane grzyby (lub pieczarki), ogórki, pomidory, mięso mielone, ananasy, owoce morza, marynowaną kukurydzę, kapary, boczek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy