sos & quot; beszamel & quot; do lasagne z cebulą

świetny przepis na włoski sos! Objadanie się! Żadna Francuska lasagne nie może obejść się bez pysznego białego sosu zwanego "sosem cebulowym "beszamelowym" do lasagne". Można go przygotować samodzielnie. Istnieje kilka kulinarny przepisy na jego przygotowanie. Oprócz klasycznego beszamelu Francuzi gotują go z cebulą, serem, szynką. Zróbmy razem beszamel z cebulą.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 53 % 10 g
106 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
więc bierzemy garnek i wlewamy do niego mleko. Kładziemy go na kuchence i podgrzewamy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekane warzywa. Wszystko mieszamy.
doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Następnie wyjmij z pieca i zamknij pokrywkę. Pozostaw do zaparzenia na godzinę. Następnie zmiel powstałą masę przez sito. Weź kolejną patelnię. Umieść go na kuchence i rozpuść w nim masło.
delikatnie dodaj mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, przez jedną do dwóch minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej do niego mleko. Wymieszaj i ponownie podpal patelnię. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie gotuj przez kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Podsmaż cebulę na patelni. Przetrzyj przez sito do puree i wymieszaj z sosem. Sól, pieprz i włóż gałkę muszkatołową. To wszystko, sos lasagne jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy