sos beszamelowy do lasagne z cebulą
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc bierzemy garnek i wlewamy do niego mleko. Kładziemy go na kuchence i podgrzewamy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekane warzywa. Wszystko mieszamy.
doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Następnie wyjmij z pieca i zamknij pokrywkę. Pozostaw do zaparzenia na godzinę. Następnie zmiel powstałą masę przez sito. Weź kolejną patelnię. Umieść go na kuchence i rozpuść w nim masło.
delikatnie dodaj mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, przez jedną do dwóch minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej do niego mleko. Wymieszaj i ponownie podpal patelnię. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie gotuj przez kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Podsmaż cebulę na patelni. Przetrzyj przez sito do puree i wymieszaj z sosem. Sól, pieprz i włóż gałkę muszkatołową. To wszystko, sos lasagne jest gotowy.
doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Następnie wyjmij z pieca i zamknij pokrywkę. Pozostaw do zaparzenia na godzinę. Następnie zmiel powstałą masę przez sito. Weź kolejną patelnię. Umieść go na kuchence i rozpuść w nim masło.
delikatnie dodaj mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, przez jedną do dwóch minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej do niego mleko. Wymieszaj i ponownie podpal patelnię. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie gotuj przez kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Podsmaż cebulę na patelni. Przetrzyj przez sito do puree i wymieszaj z sosem. Sól, pieprz i włóż gałkę muszkatołową. To wszystko, sos lasagne jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g