chleb ryżowy

bardzo ciekawy przepis na pewno warto spróbować! Różnorodność przepisów kulinarnych na chleb jest niesamowita. Dla mnie stało się prawdziwym odkryciem, że można piec chleb ryżowy. Dla nas drugim chlebem i głównym pożywieniem są ziemniaki, aw niektórych krajach ta rola należy do ryżu. Niedawno próbowałem upiec chleb ryżowy w domu, bardzo mi się podobało, a moja rodzina i dziewczyny w pracy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 82 % 49 g
252 kcal
IG: 0 / 14 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy ciasto jest odpowiednie-gotuj ryż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopasuj ciasto na blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól mu stać jeszcze trochę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecze się przez około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chleb jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Poczęstuj się!


wypłucz suchy ryż z kurzu ryżowego i zagotuj w słonej wodzie. Odcedź przez durszlak.
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Połącz szklankę ciepłej wody z granulowanym cukrem i dodaj łyżkę mąki zmieszanej z suchymi drożdżami. Poczekamy, aż ciasto wzrośnie i zrobimy ciasto.
W żadnym wypadku nie płucz ryżu zimną wodą, powinien być ciepły, aby nie zakłócać procesu fermentacji. Dodaj sól, ryż do mąki, dodaj ciasto i zagniataj ciasto.
posyp ciasto mąką i umieść pod ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu.
zmiażdż ciasto po pół godzinie, aby w chlebie nie było dużych dziur. Po odpowiednim czasie uformuj bochenek i pozostaw na natłuszczonej blasze do pieczenia na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż chleb ryżowy na 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni i piecz przez 45 minut do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy