chleb ryżowy
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
wypłucz suchy ryż z kurzu ryżowego i zagotuj w słonej wodzie. Odcedź przez durszlak.
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Połącz szklankę ciepłej wody z granulowanym cukrem i dodaj łyżkę mąki zmieszanej z suchymi drożdżami. Poczekamy, aż ciasto wzrośnie i zrobimy ciasto.
W żadnym wypadku nie płucz ryżu zimną wodą, powinien być ciepły, aby nie zakłócać procesu fermentacji. Dodaj sól, ryż do mąki, dodaj ciasto i zagniataj ciasto.
posyp ciasto mąką i umieść pod ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu.
zmiażdż ciasto po pół godzinie, aby w chlebie nie było dużych dziur. Po odpowiednim czasie uformuj bochenek i pozostaw na natłuszczonej blasze do pieczenia na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż chleb ryżowy na 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni i piecz przez 45 minut do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g