skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ugotuj makaron z krewetkami. Na przykład taki. Otwórz skorupy krewetek, usuń czarne jelito w części grzbietowej, odetnij głowy.
przygotuj czosnek: obierz i zmiażdż w wyciskarce do czosnku. Umyj dojrzałe pomidory, pokrój w plasterki. Przygotuj pachnący olej czosnkowy: smaż czosnek na patelni z oliwą z oliwek. Usuń masę czosnkową i smaż głowy krewetek w pachnącym oleju. Wystarczy 3-4 minuty. Głowy usmażone dla smaku wyrzucamy i zasypujemy pozostałe części krewetek. Po 2-3 minutach połóż krewetki na talerzu. Umieść pomidory na patelni w tym samym oleju i trzymaj na średnim ogniu przez 5 minut. Wracamy krewetki na patelnię w masie pomidorowej i solimy, jak chcesz. Przetwarzamy kolejne 4 minuty.
ugotuj spaghetti w słonej wodzie i wymieszaj z masą krewetkowo-pomidorową.
na koniec połóż wszystko na talerzu i posyp drobno posiekaną zieloną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g