skład / składniki
metoda gotowania
czy zdecydowałeś się upiec chleb żytni w domu? Cechą wysokiej jakości chleba będzie prawidłowy proces fermentacji ciasta. Aby uzyskać pyszny chleb, musisz przygotować wysokiej jakości zakwas. Zakwas to 0,5 kg ciasta pozostałego po poprzednim upieczeniu. Zakwas jest przechowywany w specjalnych naczyniach, pod szmatką i pokrywką. Wstępnie posypany mąką.
pyszny chleb z mąki żytniej przygotowywany jest według sprawdzonej receptury. Powiem Ci, jak babcia upiekła chleb w wiejskim piekarniku.
dzień przed pieczeniem chleba przygotujemy zakwas. Rozpuść surowe drożdże w ciepłej wodzie, dodaj mąkę i umieść ciasto w ciepłym miejscu. Musisz dodać mąkę do płynu, a nie odwrotnie. Następnego dnia rozpuść Starter w ciepłej wodzie i wymieszaj. Przygotujemy specjalne naczynia-kiszonkę. Dodaj do niego ciepłą wodę, dodaj rozcieńczony zakwas i 1/3 całej mąki. Szybko wymieszaj, wyrównaj powierzchnię i posyp mąką. Przykryjemy naczynie pokrywką i ciepłem.
powinno zająć 12-14 godzin. Teraz dodaj sól, pozostałą mąkę do ciasta i zagniataj długo i dokładnie. Piec należy stopić, gdy ciasto lekko wzrośnie. A gotowe ciasto do sadzenia w piekarniku podwoi się. Pokrój ciasto żytnie na bochenki i piecz w piekarniku przez 2-2, 5 godziny. Chleb powinien stopniowo schładzać się na drewnianej powierzchni, przykryty czystą szmatką.
chleb gotowy do jedzenia jest przechowywany w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g