skład / składniki
metoda gotowania
ten europejski przepis na puree z marchwi został stworzony z wyraźnie orientalnym akcentem. Myślę, że jeśli prześledzimy historię tego jedzenia, zabierze nas ono do Indii. Ale oczywiście wtedy będzie w nim niezmiernie więcej przypraw niż teraz. Oczywiście możemy użyć przecieru marchewkowego z mięsem, ale ogólnie jest wegetariański i ma na celu zapewnienie, że nie powinno być w pobliżu żadnego mięsa.
umyj marchewki i czosnek, obierz i włóż do wrzącej wody. Gotuj do miękkości. W międzyczasie pocieramy zerę w moździerzu. Chociaż teraz możesz kupić zero w proszku. Gotowaną marchewkę i czosnek wkładamy do blendera, dodajemy tam również kilka łyżek płynu, w którym gotowano wszystko i oliwę z oliwek. Ubijamy z małą prędkością, tłuczone ziemniaki powinny być szorstkie, aby nie były w nich tłuczone kawałki marchwi. Wlej sok z cytryny, przyprawy i bardzo drobno posiekaną kolendrę do gotowego puree. Wszystko dokładnie wymieszaj. Puree jest gotowe.
podawaj ze świeżą sałatką z papryki. Jeszcze lepiej z kotletami wieprzowymi lub smażoną rybą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g