kurczak duszony w sosie pomidorowym z gotowanymi ziemniakami

najdelikatniejszy kurczak z ziemniakami to pyszne, lekkie i zdrowe jedzenie.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 27 % 7 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

tusza z kurczaka jest solona pieprzem i kładę plecy na gorącej patelni z roztopionym tłuszczem z kurczaka. Następnie smaż z drugiej strony. Powinna powstać jednolita brązowa skorupa. Po tym wszystkim rozbieram kurczaka na skrzydła, nogi i pierś, dodaję trochę soli, wlewam pastę tamatową rozcieńczoną w wodzie, przykrywam pokrywką i pół godziny tuszy na małym ogniu. Przed podaniem polewam sosem pomidorowym, w którym marnieje kurczak, a następnie posypuję drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Można powiedzieć, że wszystko jest gotowe, ale tylko wtedy, gdy jednocześnie z gotowaniem kurczaka zadbałem o ugotowanie młodych ziemniaków. Podaję kurczaka duszonego w sosie pomidorowym z gotowanymi ziemniakami, doprawionymi dużym kawałkiem masła. To jedzenie ma niezmienny sukces przy każdym stole, niezależnie od tego, czy jest to cichy rodzinny obiad, czy hałaśliwa impreza, nie ma wątpliwości - wkrótce z kurczaka w sosie pomidorowym pozostaną tylko Kości, przyjemne uczucie sytości i doskonałe wspomnienia. Butelka jasnego piwa pod kurczakiem sprawi, że obiad będzie przyjemniejszy i bardziej świąteczny. Ten cudowny przepis kulinarny odkryłem w bardzo starym magazynie kulinarnym z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Kiedyś kurczak w sosie pomidorowym był bardzo popularnym daniem na rodzinne niedzielne spotkania i małe przyjazne uroczystości, a potem przepis kulinarny został niezasłużenie zapomniany i dopiero niedawno odkryłem go ponownie dla siebie. Czasami pomocne może być ponowne wynalezienie roweru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy