skład / składniki
gotowanie krok po kroku
tusza z kurczaka jest solona pieprzem i kładę plecy na gorącej patelni z roztopionym tłuszczem z kurczaka. Następnie smaż z drugiej strony. Powinna powstać jednolita brązowa skorupa. Po tym wszystkim rozbieram kurczaka na skrzydła, nogi i pierś, dodaję trochę soli, wlewam pastę tamatową rozcieńczoną w wodzie, przykrywam pokrywką i pół godziny tuszy na małym ogniu. Przed podaniem polewam sosem pomidorowym, w którym marnieje kurczak, a następnie posypuję drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Można powiedzieć, że wszystko jest gotowe, ale tylko wtedy, gdy jednocześnie z gotowaniem kurczaka zadbałem o ugotowanie młodych ziemniaków. Podaję kurczaka duszonego w sosie pomidorowym z gotowanymi ziemniakami, doprawionymi dużym kawałkiem masła. To jedzenie ma niezmienny sukces przy każdym stole, niezależnie od tego, czy jest to cichy rodzinny obiad, czy hałaśliwa impreza, nie ma wątpliwości - wkrótce z kurczaka w sosie pomidorowym pozostaną tylko Kości, przyjemne uczucie sytości i doskonałe wspomnienia. Butelka jasnego piwa pod kurczakiem sprawi, że obiad będzie przyjemniejszy i bardziej świąteczny. Ten cudowny przepis kulinarny odkryłem w bardzo starym magazynie kulinarnym z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Kiedyś kurczak w sosie pomidorowym był bardzo popularnym daniem na rodzinne niedzielne spotkania i małe przyjazne uroczystości, a potem przepis kulinarny został niezasłużenie zapomniany i dopiero niedawno odkryłem go ponownie dla siebie. Czasami pomocne może być ponowne wynalezienie roweru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g