oryginalna sałatka z bułką tartą i szprotem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
chcę podzielić się z wami przepisem kulinarnym, który tak bardzo podobał się mojemu byłemu mężowi. Kulinarny przepis na sałatkę "krakersy pod futrem" jest łatwy do przygotowania, ale to nie przeszkadza, że jest smaczny i bardzo przydatny.
na początek bierzemy 250 g chleba (można użyć dowolnego oprócz białego), jak dla mnie wolę żyto i kroimy go w drobną kostkę. Następnie smaż go w oleju roślinnym. Po tym, jak jest chrupiący i nabierze złotej skórki, rozłóż go na talerzu i wymieszaj z majonezem.
zetrzyj świeżą marchewkę, wcześniej umytą i obraną, na grubej tarce. Posiekaj cebulę (możesz zalać je wrzącą wodą, aby usunąć ostrość). Wymieszaj cebulę z marchewką i smaż na oleju roślinnym. Następnie dzielimy mieszaninę na dwie części. Połóż jedną część na talerzu z bułką tartą.
połóż słoik szprota w pomidorze na talerzu, ugniataj go widelcem. Następnie rozłóż warstwę szprota w pomidorze na marchewce.
pozostała mieszanka: rozgotowana cebula z marchewką rozłożona na szprotach.
każda warstwa jest nasączona majonezem. Sałatkę zostawiamy w lodówce na 30 minut i jest gotowa do spożycia. Ze względu na swoją prostotę takie jedzenie można przygotowywać codziennie, ale pod względem smaku jedzenie to nie jest gorsze od świątecznych potraw.
smacznego!
na początek bierzemy 250 g chleba (można użyć dowolnego oprócz białego), jak dla mnie wolę żyto i kroimy go w drobną kostkę. Następnie smaż go w oleju roślinnym. Po tym, jak jest chrupiący i nabierze złotej skórki, rozłóż go na talerzu i wymieszaj z majonezem.
zetrzyj świeżą marchewkę, wcześniej umytą i obraną, na grubej tarce. Posiekaj cebulę (możesz zalać je wrzącą wodą, aby usunąć ostrość). Wymieszaj cebulę z marchewką i smaż na oleju roślinnym. Następnie dzielimy mieszaninę na dwie części. Połóż jedną część na talerzu z bułką tartą.
połóż słoik szprota w pomidorze na talerzu, ugniataj go widelcem. Następnie rozłóż warstwę szprota w pomidorze na marchewce.
pozostała mieszanka: rozgotowana cebula z marchewką rozłożona na szprotach.
każda warstwa jest nasączona majonezem. Sałatkę zostawiamy w lodówce na 30 minut i jest gotowa do spożycia. Ze względu na swoją prostotę takie jedzenie można przygotowywać codziennie, ale pod względem smaku jedzenie to nie jest gorsze od świątecznych potraw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g