oryginalna sałatka z bułką tartą i szprotem

jest łatwy w przygotowaniu, ale nie przeszkadza, że jest smaczny i zdrowy.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 47 % 15 g
191 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
chcę podzielić się z wami przepisem kulinarnym, który tak bardzo podobał się mojemu byłemu mężowi. Kulinarny przepis na sałatkę "krakersy pod futrem" jest łatwy do przygotowania, ale to nie przeszkadza, że jest smaczny i bardzo przydatny.
na początek bierzemy 250 g chleba (można użyć dowolnego oprócz białego), jak dla mnie wolę żyto i kroimy go w drobną kostkę. Następnie smaż go w oleju roślinnym. Po tym, jak jest chrupiący i nabierze złotej skórki, rozłóż go na talerzu i wymieszaj z majonezem.
zetrzyj świeżą marchewkę, wcześniej umytą i obraną, na grubej tarce. Posiekaj cebulę (możesz zalać je wrzącą wodą, aby usunąć ostrość). Wymieszaj cebulę z marchewką i smaż na oleju roślinnym. Następnie dzielimy mieszaninę na dwie części. Połóż jedną część na talerzu z bułką tartą.
połóż słoik szprota w pomidorze na talerzu, ugniataj go widelcem. Następnie rozłóż warstwę szprota w pomidorze na marchewce.
pozostała mieszanka: rozgotowana cebula z marchewką rozłożona na szprotach.
każda warstwa jest nasączona majonezem. Sałatkę zostawiamy w lodówce na 30 minut i jest gotowa do spożycia. Ze względu na swoją prostotę takie jedzenie można przygotowywać codziennie, ale pod względem smaku jedzenie to nie jest gorsze od świątecznych potraw.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy