ciasto z kurczaka z ziemniakami i majonezem

Szybki i pyszny! Ugotuje nawet dziecko). Oszczędza czas, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania. Bardzo smaczne i pożywne. Można podawać na stole jako gorące danie i jako zimną przekąskę. Szczególnie smaczne z gorącą słodką herbatą :)
TaisiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 45 % 17 g
214 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku przygotowujemy niezbędne składniki. Myjemy i obieramy (ziemniaki, cebulę). Dla wygody układamy w różnych pojemnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka (filet) w cienkie paski. Następnie dzielimy każdy pasek na kolejną połowę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojonego kurczaka i cebulę (w półpierścienie) do rondla, dodaj majonez i sól. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto. Dodaj 4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody i 1 szklankę kefiru do pojemnika. Mieszaj, aż będzie gładka w pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na powierzchni doprowadzić ciasto do gładkości. Włóż do torby i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotowe ciasto na dwie równe części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj blachę do pieczenia masłem. Smarujemy bardzo dokładnie, aby ciasto się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj pierwszą część ciasta wałkiem do ciasta na blasze do pieczenia(w moim przypadku jest to blacha do pieczenia).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia. Ziemniaki, wstępnie pokrojone w kółka, połóż na cieście w jednej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż kurczaka na warstwie ziemniaków, która już zdążyła marynować z majonezem i cebulą. Rozłóż tak, aby cała powierzchnia była równomiernie wypełniona kurczakiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na warstwie kurczaka rozłóż pozostałe ziemniaki pokrojone w rundy. Rozprowadzamy również równomiernie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkowaną drugą część ciasta układamy na warstwie ziemniaków. Uszczypnij krawędzie, aby sok nie wyciekł. Wykonujemy małe otwory na górze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj ciasto jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1 godzinę. Monitorujemy temperaturę - po 30 minutach ustaw temperaturę piekarnika na 150 stopni (aby ciasto się nie paliło).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To wszystko - ciasto jest gotowe. Musisz dać mu trochę czasu na ochłodzenie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego:)

szybko i smacznie! Palce lizać)

ten przepis powiedziała mi mama, która często robiła takie ciasto. Jest bardzo kochany w naszej rodzinie. Szczególnie smaczne jest podawanie takiego ciasta ze słodką herbatą. Przepis jest bardzo prosty, dostępny do przygotowania nawet dla dziecka(oczywiście z Pomocą dorosłych). Bardzo pożywne. Może być używany nawet na świątecznym stole.

ciasto jest cudownie pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. w każdej formie ciasto jest bardzo soczyste!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy