skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku przygotowujemy niezbędne składniki. Myjemy i obieramy (ziemniaki, cebulę). Dla wygody układamy w różnych pojemnikach.
Krok 2:
Pokrój kurczaka (filet) w cienkie paski. Następnie dzielimy każdy pasek na kolejną połowę.
Krok 3:
Włóż pokrojonego kurczaka i cebulę (w półpierścienie) do rondla, dodaj majonez i sól. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 15-20 minut.
Krok 4:
Zagniataj ciasto. Dodaj 4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody i 1 szklankę kefiru do pojemnika. Mieszaj, aż będzie gładka w pojemniku.
Krok 5:
Na powierzchni doprowadzić ciasto do gładkości. Włóż do torby i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Krok 6:
Podziel gotowe ciasto na dwie równe części.
Krok 7:
Posmaruj blachę do pieczenia masłem. Smarujemy bardzo dokładnie, aby ciasto się nie przypaliło.
Krok 8:
Rozwałkuj pierwszą część ciasta wałkiem do ciasta na blasze do pieczenia(w moim przypadku jest to blacha do pieczenia).
Krok 9:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia. Ziemniaki, wstępnie pokrojone w kółka, połóż na cieście w jednej warstwie.
Krok 10:
Rozłóż kurczaka na warstwie ziemniaków, która już zdążyła marynować z majonezem i cebulą. Rozłóż tak, aby cała powierzchnia była równomiernie wypełniona kurczakiem.
Krok 11:
Na warstwie kurczaka rozłóż pozostałe ziemniaki pokrojone w rundy. Rozprowadzamy również równomiernie.
Krok 12:
Rozwałkowaną drugą część ciasta układamy na warstwie ziemniaków. Uszczypnij krawędzie, aby sok nie wyciekł. Wykonujemy małe otwory na górze.
Krok 13:
Posmaruj ciasto jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1 godzinę. Monitorujemy temperaturę - po 30 minutach ustaw temperaturę piekarnika na 150 stopni (aby ciasto się nie paliło).
Krok 14:
To wszystko - ciasto jest gotowe. Musisz dać mu trochę czasu na ochłodzenie.
Krok 15:
Smacznego:)
szybko i smacznie! Palce lizać)
ten przepis powiedziała mi mama, która często robiła takie ciasto. Jest bardzo kochany w naszej rodzinie. Szczególnie smaczne jest podawanie takiego ciasta ze słodką herbatą. Przepis jest bardzo prosty, dostępny do przygotowania nawet dla dziecka(oczywiście z Pomocą dorosłych). Bardzo pożywne. Może być używany nawet na świątecznym stole.
ciasto jest cudownie pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. w każdej formie ciasto jest bardzo soczyste!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g