Manti wołowe gotowane na parze

Manti to obfite, soczyste i bardzo smaczne danie! Manti to tradycyjne danie mięsne kuchni kazachskiej, ale są kochane w naszym kraju. Wyglądają jak pierogi, ale są nieco większe. Główną różnicą w tym przepisie kulinarnym jest to, że są gotowane na parze.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 40 % 18 g
236 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie chcę ci powiedzieć, jak gotować manty na parze z wołowiny. Więc przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli i szklanką wody. Zagniatamy ciasne ciasto, formujemy Kolobok, owijamy folią spożywczą, aby się nie zacierało i odstawiamy na 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie nadzienia do manti. Obierz i posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso do mięsa mielonego można wziąć dowolne, ale zdecydowanie najlepszym produktem jest wołowina lub jagnięcina. Mięso kroimy na bardzo małe kawałki lub skręcamy w maszynce do mięsa z dużym grillem. Dodaj cebulę i czarny pieprz. Możesz również wlać trochę zimnej wody do mięsa mielonego, aby było soczyste. Czasami sam gotuję mięso mielone, a czasami kupuję gotowe (jeśli jest świeże) w lokalnym sklepie mięsnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto rozwałkować na kiełbasę, podzielić nożem na kulki wielkości orzecha. Następnie zwijamy kulki w cienkie ciasta i kładziemy na nich nasze mięso mielone i smalec.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ściśnij krawędzie, zbierając ciasto ze wszystkich stron i zbierając je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostawiamy środek otwarty, jak pokazano na zdjęciu. Gotowe manty układamy na arkuszach manty z otworami, nasmarowanymi olejem roślinnym. Wlej wodę do miski matnyshnitsa, dodaj sól, czarny pieprz i liść laurowy. Zamykamy mantovar pokrywką i gotujemy manti na parze przez 40 minut po ugotowaniu. Posyp gotowe danie czarnym pieprzem i udekoruj ziołami. Do stołu manti podaje się w porcelanowych miseczkach, można też z bulionem.

dzięki gotowaniu na parze manti są niezwykle delikatne i soczyste, a także mają niezrównany smak. Uwielbiam jeść je z masłem. Możesz także przygotować dla nich marynatę z cebuli pokrojonej w krążki, wody, octu i czarnego mielonego pieprzu. Manti można również gotować w powolnej kuchence na specjalnej tacy z otworami w trybie "na parze". Jest ich mniej niż w manszytniku, w którym zwykle są 3-4 tace, ale ta opcja jest wyjściem dla tych, którzy nie mają mantovarki, ale mają powolną kuchenkę. Gotuj i smakuj to danie z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy