skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie chcę ci powiedzieć, jak gotować manty na parze z wołowiny. Więc przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli i szklanką wody. Zagniatamy ciasne ciasto, formujemy Kolobok, owijamy folią spożywczą, aby się nie zacierało i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2:
Przygotowanie nadzienia do manti. Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 3:
Mięso do mięsa mielonego można wziąć dowolne, ale zdecydowanie najlepszym produktem jest wołowina lub jagnięcina. Mięso kroimy na bardzo małe kawałki lub skręcamy w maszynce do mięsa z dużym grillem. Dodaj cebulę i czarny pieprz. Możesz również wlać trochę zimnej wody do mięsa mielonego, aby było soczyste. Czasami sam gotuję mięso mielone, a czasami kupuję gotowe (jeśli jest świeże) w lokalnym sklepie mięsnym.
Krok 4:
Gotowe ciasto rozwałkować na kiełbasę, podzielić nożem na kulki wielkości orzecha. Następnie zwijamy kulki w cienkie ciasta i kładziemy na nich nasze mięso mielone i smalec.
Krok 5:
Ściśnij krawędzie, zbierając ciasto ze wszystkich stron i zbierając je.
Krok 6:
Pozostawiamy środek otwarty, jak pokazano na zdjęciu. Gotowe manty układamy na arkuszach manty z otworami, nasmarowanymi olejem roślinnym. Wlej wodę do miski matnyshnitsa, dodaj sól, czarny pieprz i liść laurowy. Zamykamy mantovar pokrywką i gotujemy manti na parze przez 40 minut po ugotowaniu. Posyp gotowe danie czarnym pieprzem i udekoruj ziołami. Do stołu manti podaje się w porcelanowych miseczkach, można też z bulionem.
dzięki gotowaniu na parze manti są niezwykle delikatne i soczyste, a także mają niezrównany smak. Uwielbiam jeść je z masłem. Możesz także przygotować dla nich marynatę z cebuli pokrojonej w krążki, wody, octu i czarnego mielonego pieprzu. Manti można również gotować w powolnej kuchence na specjalnej tacy z otworami w trybie "na parze". Jest ich mniej niż w manszytniku, w którym zwykle są 3-4 tace, ale ta opcja jest wyjściem dla tych, którzy nie mają mantovarki, ale mają powolną kuchenkę. Gotuj i smakuj to danie z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g