skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy pamiętamy, jak bohater Savelia Kramarova ślinił się na widok "zagranicznego kawioru z bakłażana", ale kawior z marchwi, którego przepis kulinarny ostatnio doradzili mi przyjaciele, robi nie mniejsze wrażenie. Spróbuj i przekonaj się!
przede wszystkim włóż do rondla rozcieńczoną wodą koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę, dodaj szklankę oleju słonecznikowego, liść laurowy i sól, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod silnym ogniem, zamykając pokrywkę. Następnie zmniejsz ogień i doprowadź cebulę do konsystencji masy pokrytej czerwonym masłem. W międzyczasie przełóż marchewki przez grubą tarkę, usmaż na patelni, dodając wodę. Następnie dodaj go do duszonej cebuli i włóż do rozgrzanego piekarnika. Gdy kawior będzie gotowy, bardzo smaczne będzie dodanie do niego czosnku, startego z solą i trochę więcej liści laurowych. Schłodzony kawior przełożyć do szklanego słoika i zawiązać celofanem w lodówce.
jestem pewien, że kanapki z takim kawiorem to jedzenie, które zachwyci każdego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g