skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pocieramy marchewki na grubej tarce (lub lepiej kupić do tego specjalną tarkę, aby marchewki wychodziły z długimi prostokątnymi słomkami). Dopraw cukrem, solą i odstaw na pół godziny. Teraz dodaj czerwoną i czarną paprykę. Wymieszaj i pozostaw na kolejne dziesięć minut. Wlej ocet, ponownie pozostaw na 20 minut. Smażyć mieloną kolendrę w oleju roślinnym i jeszcze gorącą wlać do marchewki. Pozostaw na 10 minut pod płócienną serwetką. Pokrój cebulę i usmaż ją również w oleju roślinnym (100 ml). Po wyjęciu cebuli i napełnieniu marchewki gorącym olejem. Wytrzymujemy dziesięć minut, nasze jedzenie jest odpowiednio nasycone zapachami. Teraz wyciskamy czosnek z Zgniatarki tutaj. W tym stanie marchew powinna stać przez co najmniej pięć do sześciu godzin. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g