kawior z marchwi pomidorowej z czosnkiem i cynamonem

Wzbogać stół! Poczuj się jak królowa! Łatwe i proste!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
91 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

ten kulinarny przepis na kuchnię rosyjską jest jednym z najbardziej lubianych nie tylko w mojej rodzinie, ale także w rodzinach moich przyjaciół. Danie przygotowane w rezultacie jest pyszne. Szczególnie dobrze jest jeść kawior marchewkowy zimą-w zasadzie jest przeznaczony do tego. Jest to dodatkowe źródło witamin.
przechodzimy przez maszynę do mięsa: marchewki, pomidory (można je obrać, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze), cebulę, a nawet czosnek. Wszystko wkładamy do dużego rondla, tutaj wlewamy olej roślinny, wlewamy łyżkę soli, wkładamy szklankę cukru. Nawiasem mówiąc, o cukrze: jeśli masz już słodką marchewkę, lepiej połóż pół szklanki piasku, ponieważ w końcu kawior marchewkowy na zimę wyjdzie nie z marynatą, ale z dżemem. Wlej cynamon do powstałej masy(można go zastąpić gałką muszkatołową, okazuje się również bardzo źle). Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, mieszając, przez około dwie godziny. Następnie wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików i bezpiecznie skręcamy. Taka marchewka jest bardzo dobra do smarowania chleba - z herbatą i kawą wychodzi tylko w ten sposób, wielokrotnie sprawdzana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy