skład / składniki
metoda gotowania
ten kulinarny przepis na kuchnię rosyjską jest jednym z najbardziej lubianych nie tylko w mojej rodzinie, ale także w rodzinach moich przyjaciół. Danie przygotowane w rezultacie jest pyszne. Szczególnie dobrze jest jeść kawior marchewkowy zimą-w zasadzie jest przeznaczony do tego. Jest to dodatkowe źródło witamin.
przechodzimy przez maszynę do mięsa: marchewki, pomidory (można je obrać, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze), cebulę, a nawet czosnek. Wszystko wkładamy do dużego rondla, tutaj wlewamy olej roślinny, wlewamy łyżkę soli, wkładamy szklankę cukru. Nawiasem mówiąc, o cukrze: jeśli masz już słodką marchewkę, lepiej połóż pół szklanki piasku, ponieważ w końcu kawior marchewkowy na zimę wyjdzie nie z marynatą, ale z dżemem. Wlej cynamon do powstałej masy(można go zastąpić gałką muszkatołową, okazuje się również bardzo źle). Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj, mieszając, przez około dwie godziny. Następnie wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików i bezpiecznie skręcamy. Taka marchewka jest bardzo dobra do smarowania chleba - z herbatą i kawą wychodzi tylko w ten sposób, wielokrotnie sprawdzana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g