budyń jagodowy

przyjemna jagodowa uczta o wspaniałym delikatnym smaku. Ugotujmy razem mus jagodowy lub budyń jagodowy. Bardzo prosty przepis kulinarny, który jednak wymaga całej nocy na pełne i ostateczne uformowanie budyniu. Chleb do tego lepiej jest wziąć niesłodzony i niesolony. Osobiście użyłem bochenków chleba (tych, które są całkowicie bez smaku).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 88 % 36 g
170 kcal
IG: 22 / 69 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 15 min

dobrze umyte jagody wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i stawiamy na bardzo małym ogniu. Mieszaj podczas marnotrawstwa, aż sok zacznie się wyróżniać z malin. Zajmie to około czterech minut. Cukier, oczywiście, musimy się rozpuścić, więc lepiej wziąć bardzo drobny cukier lub cukier puder(na pewno). Bierzemy półkolistą miskę (aby budyń jagodowy okazał się piękny i kopulasty) i kładziemy kawałki białego chleba odcięte od skórki na dnie (najlepiej lekko czerstwe). Między kromkami chleba nie powinno być szczelin. Rozłóż ciepłe jagody na chlebie, ale zostaw trochę soku. Wlej jagody likierem i przykryj kolejną warstwą chleba. Staramy się, aby budyń zachował swój kształt do góry nogami, a do tego jego dno powinno być równe. Na tym samym "dnie" kładziemy talerz, a na nim – dowolny ładunek. I wysyłamy na noc do lodówki. Rano przewracamy budyń na półmisek, posypujemy go likierem zmieszanym z sokiem jagodowym, dekorujemy świeżymi jagodami i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy