budyń jagodowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
dobrze umyte jagody wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i stawiamy na bardzo małym ogniu. Mieszaj podczas marnotrawstwa, aż sok zacznie się wyróżniać z malin. Zajmie to około czterech minut. Cukier, oczywiście, musimy się rozpuścić, więc lepiej wziąć bardzo drobny cukier lub cukier puder(na pewno). Bierzemy półkolistą miskę (aby budyń jagodowy okazał się piękny i kopulasty) i kładziemy kawałki białego chleba odcięte od skórki na dnie (najlepiej lekko czerstwe). Między kromkami chleba nie powinno być szczelin. Rozłóż ciepłe jagody na chlebie, ale zostaw trochę soku. Wlej jagody likierem i przykryj kolejną warstwą chleba. Staramy się, aby budyń zachował swój kształt do góry nogami, a do tego jego dno powinno być równe. Na tym samym "dnie" kładziemy talerz, a na nim – dowolny ładunek. I wysyłamy na noc do lodówki. Rano przewracamy budyń na półmisek, posypujemy go likierem zmieszanym z sokiem jagodowym, dekorujemy świeżymi jagodami i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g