żabie łapki po francusku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
z pewnością każdy z Was zna takie danie jak żabie udka po francusku, ale jestem pewien, że niewiele osób próbowało go, a tym bardziej kiedykolwiek gotowało. Niedawno byłem na hiper-rynku, który sprzedawał mrożone żabie udka i postanowiłem je ugotować. Powiem szczerze, bardzo podobało mi się to danie, od czasu do czasu będę je przygotowywał dla moich gości. Teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na to jedzenie. Zaczynamy więc od umycia żabich nóg, a następnie moczenia ich w piwie przez kilka godzin. W tym czasie mieszamy przesianą mąkę, wszystkie zioła i przyprawy. Po określonym czasie wyjmujemy żabie łapki z piwa, suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie posyp nogi mieszanką ziół i mąki, a następnie smaż na rozgrzanej patelni w maśle i oliwie z oliwek na złoty kolor. Gotowe nogi układamy na naczyniu, podlewamy sokiem z cytryny i dekorujemy ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Żabie łapki - 73 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g