kalafior po koreańsku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj kalafior, obierz liście i oddziel na kwiatostany. Małe rozety można pozostawić w całości, a duże rozety pokroić tak, aby nie były zbyt długie. Z zewnętrznych liści kalafiora ugotuj bulion. Włóż do niego czarny pieprz, sól i czosnek. Gdy bulion ostygnie, dodaj sok z cytryny i ocet. Gdy bulion ostygnie, zetrzyj marchewki. Wymieszaj marchewki z kapustą. Wlać kalafior z marchewką do schłodzonego bulionu. Posyp czerwoną papryką na wierzchu i pozostaw na 4-5 godzin, aby dobrze się zaparzyć.
kalafior w stylu koreańskim można jeść jako samodzielne danie lub jako przekąskę. To jedzenie świetnie wygląda również na świątecznym stole jako przekąska. Pobudza apetyt i zmiękcza zawartość tłuszczu w głównych potrawach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g